Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αχτσιόγλου: Αναγκαία και  εφικτή η  κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων από το κράτος

«Η ύφεση βαθαίνει, το ομολογεί και η κυβέρνηση, αλλά το θέμα είναι πώς ενεργεί κανείς μπροστά στη διαφαινόμενη μεγάλη ύφεση» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Alpha989”.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για ρευστότητα, στήριξη των θέσεων εργασίας και των μισθών σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας και το επίπεδο των μισθών. Αν έχουμε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης η κρίση θα είναι βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια», σημείωσε η τομεάρχης εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρότασή μας είναι σαφής: «το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων, δεσμεύοντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις να κρατήσουν το ίδιο προσωπικό με τις ίδιες σχέσεις εργασίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα για να πληρωθούν για έναν μήνα οι μισθοί των εργαζομένων είναι περίπου 330 εκατ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με όσα δίνει σήμερα η κυβέρνηση. Αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «τα δημοσιονομικά δεδομένα επιτρέπουν γενναίες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει η δέσμευση για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, το σύμφωνο σταθερότητας είναι σε αναστολή και οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται. Στα ταμεία υπάρχει ρευστότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ». Άρα, το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται στην κυβέρνηση είναι γιατί δεν πράττει αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.

«Αντίθετα κάνει δυο επιλογές που οδηγούν τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία,  με το σύστημα της αναστολής των συμβάσεων και ένα έκτακτο επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα, είτε να έχουν μισό μισθό με εκ περιτροπής εργασία», επισήμανε τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκλητικά ζητεί οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στα δύσκολα, να χάσουν μισό μισθό ή να βγουν στην ανεργία, αλλά “λεφτόδεντρα” υπάρχουν για έξτρα αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να διαθέσουν κλίνες σε μία κρίσιμη κατάσταση».

Αναφορικά με το δημόσιο σύστημα υγείας επισήμανε ότι χρειάζονται τρία πράγματα για τα οποία η κυβέρνηση αδρανεί: 1. Προσλήψεις γιατρών, 2. Κλίνες, 3. Διαγνωστικά τεστ. Ειδικά για τις προσλήψεις σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι να είναι μόνιμες, για να στηριχτεί το σύστημα μακροπρόθεσμα και να υπάρχει και κίνητρο να έρθουν περισσότεροι επαγγελματίες. Υπογράμμισε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει, με έγκριση του ΓΛΚ, 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, το 2019 και το 2020. Η ΝΔ τις ανέστειλε και αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν μία απολύτως εσφαλμένη κίνηση υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Πολύ γρήγορα φάνηκε πόση ανάγκη έχουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.