Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καθολική απαγόρευση λόγω κορονοϊού τα Σαββατοκύριακα στην Τουρκία

Η Τουρκία εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού με τον Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίζει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της χώρας τα Σαββατοκύριακα ως μέτρο αποφυγής του συνωστισμού σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους. Την ίδια στιγμή η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού δεν έγινε δεκτή, δείγμα της ισχυροποίησής του στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος. Η Αθήνα πάντως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις υπό το φόβο περαιτέρω εργαλειοποίησης του προσφυγικού κι εξαγωγής της έντασης στο Αιγαίο ή στον Έβρο.

Οι εικόνες πανικού στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έπειτα από την απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προκάλεσαν πλήγμα στην εικόνα του Τούρκου Προέδρου που πάντως δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να εφαρμοστούν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 31 πόλεις της χώρας που θα ξεκινάει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και θα λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο Τούρκος Πρόεδρος διευκρίνησε πάντως ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει αδικαιολόγητη αναστάτωση.

Σε επιφυλακή παραμένει η Αθήνα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να ωθεί σκοπίμως πλήθος μεταναστών με κορωνοϊό στα ελληνικά νησιά. Με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που τόνισε ότι ο συναγερμός δεν λήγει, όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που υπογράμμισε την ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων έστειλαν μήνυμα εγρήγορσης απέναντι στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από του υπουργείο Άμυνας, λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μαζικής απόβασης μεταναστών στα νησιά, αυξάνοντας τον αριθμό των πλωτών μέσων αλλά και την ένταση των περιπολιών. «Προσπαθούνε χρησιμοποιώντας παλιά δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν μετανάστες στην πατρίδα μας. Είμαστε σε πολύ στενή επιτήρηση των συνόρων μας σε συνεργασία με το πολεμικό ναυτικό και τις δυνάμεις της Frontex», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πολλοί από τους μετανάστες προέρχονται από χώρους φιλοξενίας που είχαν μπει σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται αν και οι ίδιοι είναι θετικοί. Σε πιο ήρεμους τόνους ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο εισροής μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ και ο Νότης Μηταράκης δήλωσε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία πως τα άτομα που προσπαθού να εισέλθουν είναι μολυσμένα με τον κορωνοϊό. Η Άγκυρα πάντως συντηρεί την ένταση και στον αέρα με καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών τόσο πάνω από ελληνικά νησιά όσο και σε χερσαία εδάφη του Έβρου.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.