Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το σχέδιο για τα εμπορικά καταστήματα- Κλιμακωτοί περιορισμοί σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ

Πώς θα δρομολογηθεί η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων από τις 4 Μαϊου.

Ένα σχέδιο με κλιμακωτούς περιορισμούς για την παρουσία πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα και ανά κλάδο έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει άμεσα, στις 4 Μαϊου, η επανεκκίνηση στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Μιλώντας, δε, προ ολίγου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα προωθηθεί μια ενιαία λύση π.χ. ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά. Κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι θα δημιουργούσε προβλήματα σε μια σειρά καταστημάτων. Για παράδειγμα, αν εφαρμοζόταν αυτή η αναλογία, τα κομμωτήρια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μόνο με δύο/τρεις πελάτες στο εσωτερικό τους, αν υποτεθεί ότι πρόκειται για ένα μικρό, συνοικιακό κομμωτήριο.

Έτσι, διαφορετικός θα είναι ο περιορισμός για τα μικρά εμπορικά και διαφορετικός για τα κομμωτήρια, με βάση το μαθηματικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί και μένει να κλειδώσει. Στα κομμωτήρια, για παράδειγμα, αναμένεται να επιτρέπεται η παρουσία περισσότερων πελατών, αλλά με αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Θεωρείται «κλειδωμένο» ότι οι εργαζόμενοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ θα δοθούν και σαφείς οδηγίες για την απολύμανση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται.

Στα μικρά εμπορικά, θεωρείται ευκολότερο να τηρηθεί μεγαλύτερος περιορισμός στη σχέση πελατών ανά τετραγωνικά, καθώς και η εμπειρία των προηγούμενων εβδομάδων έχει δείξει ότι το μοντέλο, έστω με μικρή αναμονή των πελατών στα πεζοδρόμια, λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά και τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.

Το μοντέλο που ακολουθείται σήμερα στα σούπερ μάρκετ αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς δεν θεωρείται πιθανό να αυξηθεί η προσέλευση των πελατών, καθώς ήδη προβλεπόταν η μετάβαση σε αυτά ως κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Παρά, δε, τους περιορισμούς για την παρουσία πελατών στα καταστήματα, θα υπάρχει και ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικών μασκών στο πρόσωπο, όπως για την πλειονότητα των κλειστών χώρων, με βάση τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Νέες οδηγίες θα δοθούν τις επόμενες εβδομάδες και για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, προς το τέλος Μαϊου, ενώ, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ένας από τους υπουργούς που θα εξειδικεύσουν το σχέδιο που θα αφορά τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet