Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για τη διεύρυνση ή όχι του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου

Για την επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αποφασίζουν οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Από τη διαδικασία απέχουν τα τέσσερα από τα έξι κόμματα της Βουλής, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Η πρόταση επί της οποία ψηφίζουν, έχει υποβληθεί από 30 βουλευτές της ΝΔ.

Βάσει αυτής, ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, συνολικώς ενδέχεται να τέλεσε:

  •   πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  •   εκβίαση (άρθρο 385 παρ.1 περ.Γ παλαιού ΠΚ)
  •   δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ.1 παλαιού ΠΚ)
  •   δωροληψία υπαλλήλου (άρθρο 235 ΠΚ)
  •   ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 239 του ΠΚ)
  •   ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς)
  •   εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας (άρθρο 187 παρ.3 (παλαιό 185 παρ.5)
  •   ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση (άρθρο 46 παρ.1 ΠΚ) (σ.σ. το αδίκημα διερευνάται από την ήδη συσταθείσα επιτροπή).

Το χρονικό

Η αρχική εντολή που έλαβε η ειδική επιτροπή, από την Ολομέλεια, τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν να διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, για αδικήματα που ενδεχομένως έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και συγκεκριμένα για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η συγκεκριμένη, είναι η πρώτη κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία δεν εξετάζει οικονομικά σκάνδαλα, αλλά ενδεχόμενες αθέμιτες παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η ΝΔ είχε δηλώσει ότι «το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα και για άλλες υποθέσεις παρεμβάσεων σε δικαστικούς λειτουργούς».

Επτά μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, 30 βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, βασιζόμενοι στις καταθέσεις της αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή αλλά κυρίως από τις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Εφόσον η Ολομέλεια λάβει απόφαση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, δεν θα συγκροτηθεί νέα επιτροπή, αλλά η προκαταρκτική εξέταση των νέων αδικημάτων θα ανατεθεί στην υπάρχουσα, λόγω συνάφειας τους με τα ήδη ερευνώμενα αδικήματα. Εάν συμβεί αυτό, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ειδική επιτροπή, δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, καλείται με νέα απόφαση να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.

Οι 30 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία υποβολής πρότασης, αναφέρουν ότι, από την ήδη διερευνώμενη υπόθεση, δηλαδή της ενδεχόμενης σκευωρίας για να πληγούν πολιτικά πρόσωπα με την υπόθεση Novartis, υπάρχουν ενδείξεις πως ο κ. Παπαγγελόπουλος επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους και διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους.

Τσίπρας: Προειλημμένη απόφαση παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Για «προειλημμένη απόφαση» της πλειοψηφίας για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου που εξελίσσεται σε τραγωδία και φάρσα, έκανε λόγο το βράδυ της Τρίτης από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο φιάσκο» την συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή για την έρευνα τυχόν «σκευωρίας» και έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» αναφορικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου επειδή «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία δικαιολογία παραπομπής. Καμία μετατροπή του σκανδάλου σε υποτίθεται σκευωρία».


 

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για τη διεύρυνση ή όχι του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου (pic)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.