ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/06/2020 16:22

Πέτσας: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές – Είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Θέμα διεθνές και όχι διμερές χαρακτήρισε το θέμα της Αγίας Σοφίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ η τουρκική επιθετική ρητορική γύρω από το ζήτημα αυξάνεται.

Πέτσας: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές – Είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πέτσας: Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές – Είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ανάγνωση:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου για την Αγία Σοφία και απάντησε ότι δεν είναι διμερές αλλά διεθνές ζήτημα. «Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε σημειώνοντας πως είναι θετικές οι δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά και πως είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι «τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους αλλά στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη ότι τα νησιά έχουν κανονικά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», διαβεβαίωσε.

Σε ό,τι αφορά τις ροές στον Έβρο, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει ενώ για το θέμα της επιχείρησης «Ειρήνη» είπε ότι θα τεθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκεκριμένη εφημερίδα»

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό και το αίτημά της να παραιτηθεί, ο κ. Πέτσας είπε ότι έχει απαντήσει σε εννέα διαφορετικές ερωτήσεις στη Βουλή και είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει τέτοιο θέμα.

«Προφανώς ενδιαφέρεται για μια συγκεκριμένη εφημερίδα», προσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θίγει κυρίως τρία θέματα. Το πρώτο είναι αντιφατικό είπε προσέθεσε. «Δεν μπορεί να μιλάει για εκβιασμό και ταυτόχρονα για πάρτι ημετέρων. Πάρτι ημετέρων με 1.432 μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει». Το δεύτερο θέμα είπε ότι είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρεται στο mega.gr ενώ πρόκειται για το mega88.gr ενώ για το τρίτο ο κ. Πέτσας μίλησε για σαφή εναγκαλισμό με συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σημείωσε ότι μεταξύ των κριτηρίων για την κατανομή της καμπάνιας στα μέσα ήταν η διαφύλαξη από τη σύγχυση και να μην μετέχουν σε αναπαραγωγή fake news. «Πολλές εφημερίδες, όπως η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, η Εφημερίδα των Συντακτών και άλλα μέσα συμμετείχαν στην καμπάνια. Θα ρωτήσω εγώ αν μπορεί να συμμετέχει στην καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” εφημερίδα που χαρακτηρίζει το σλόγκαν ως “Μένουμε Ταπί” και χαρακτηρίζει τον κορονοϊό ως κοροδοϊό», συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει θέμα Λούλη»

Σχετικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Λούλη από τη θέση του ΓΓ Τουρισμού, μετά από αιτιάσεις ότι δεν πτυχίο, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα Λούλη για την κυβέρνηση».

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για τα εθνικά θέματα και στα θέματα μακράς πνοής όπως η Παιδεία. «Είναι θέμα των πολιτικών δυνάμεων να μην έχουμε όξυνση και να προχωράμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τις διαφορές που διακρίνουν τα κόμματα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αρχίσει εντός του 2020 είπε πως το συντομότερο θα είναι το καλύτερο, πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και ό,τι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά με τοποθέτηση του κ. Πικραμένου ότι το «Μένουμε Σπίτι δεν μπορεί να ξαναϋπάρξει, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και σε αυτή τη φάση δεν εξετάζει γενικό lockdown αλλά λήψη μέτρων σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. «Αν χρειαστεί κάτι πιο ειδικό, εδώ είμαστε να το δούμε», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ