Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Μαξίμου βλέπει κατάρρευση της γραμμής άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένουν τα κρίσιμα ερωτήματα

Στην κυβέρνηση δεν καλύπτονται από την ανάληψη ευθύνης Παππά και το άδειασμά του από τον Αλέξη Τσίπρα και επιμένουν στα κεντρικά ερωτήματα της υπόθεσης.

«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Με γνώμονα τη ρήση του Μάο παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τα εσωτερικά τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έληξε με τη μερική παραδοχή λάθους από μέρους του Νίκου Παππά για τα περίφημα ηχητικά Μιωνή.

Ομολογουμένως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καμία βιασύνη να κλείσει μια φθοροποιός υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη στιγμή που τον φέρνει σε θέση άμυνας σε ένα διπλό μέτωπο: τόσο έναντι της κοινής γνώμης που παρακολουθεί όσο και στο εσωτερικό του, με τις πτέρυγες του κόμματος να ερίζουν για τη στάση του κ. Παππά.

Και μπορεί ο πρώην κορυφαίος υπουργός, κατά δήλωση του, να ανέλαβε την ευθύνη για «λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες», για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, η ανάληψη ευθύνης χωρίς παραίτηση από τον κ. Παππά ή καρατόμηση από τον κ. Τσίπρα είναι άνευ νοήματος. Συνεπώς, στο κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσουν την ολομέτωπη πολιτική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν βλέπουν καμία ουσιαστική υπαναχώρηση έναντι του περιεχομένου της συνομιλίας Παππά-Μιωνή.

Στην κυβέρνηση στέκονται σε ένα ακόμα σημείο των όσων είπε ο κ. Παππάς εντός του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω», είπε ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός. Τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και για κεντρικούς υπουργούς αυτή η διατύπωση συνιστά την κατάρρευση των ισχυρισμών του κ. Παππά όλες τις προηγούμενες μέρες για το «μαγαζί Μιωνή και Παπασταύρου» για το οποίο μιλούσε, μιας και φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη επί του κειμένου που έχει δει τη δημοσιότητα. Και, βεβαίως, στο ίδιο πλαίσιο καταρρέουν και όλοι οι ισχυρισμοί για «κατασκευασμένο» ηχητικό, το οποίο είναι προϊόν συρραφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει, επειδή τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Παππάς εντός του Π.Σ. δημιούργησαν ένα σκηνικό απολογίας, σε μια προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση. Και αυτό, γιατί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν απαντηθεί μια σειρά από κεντρικά ερωτήματα, από τη στιγμή που τεκμαίρεται ότι το κείμενο της απομαγνητοφώνησης του ηχητικού είναι αληθές. Για παράδειγμα, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο ήταν το «μαγαζί», αν και για την κυβέρνηση ήταν σαφές εξ αρχής ότι η αναφορά αφορούσε το Μαξίμου. Από εκεί και πέρα, χρίζει απάντησης ποιοι και με ποιους τρόπους έβγαζαν λεφτά, ενώ, παράλληλα, δεν έχει απαντηθεί ουσιωδώς το αν γνώριζε ή όχι ο κ. Τσίπρας.

Για τους κυβερνητικούς κύκλους, όμως, ανεξάρτητα από την απάντηση στο ερώτημα, με τα παρόντα δεδομένα ένα είναι σαφές: ο κ. Τσίπρας επιλέγει την ταύτιση με τον κ. Παππά, ακόμα και αν φαινομενικά τον αδειάζει. Και, υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να ζητά «μετάνοια» για το ύφος της εξουσίας, αλλά όχι για το περιεχόμενο της, ήτοι τις παρακρατικές μεθοδεύσεις, όπως λένε παγίως από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένο το φινάλε στην Προανακριτική της Βουλής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παίρνει την άγουσα για το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς αυτή φαίνεται πως θα είναι η πρόταση της πλειοψηφίας προς την Ολομέλεια. Βεβαίως, την όποια απόφαση της Ολομέλειας θα πρέπει να επικυρώσει και το Δικαστικό Συμβούλιο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.