Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ασκήσεις ετοιμότητας για τον τουρισμό- Σήμερα τελικές αποφάσεις για τα σύνορα και Υπουργικό

Πυρετός διεργασιών για τα σύνορα, με την κυβέρνηση να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για την τελική λίστα των χωρών εκτός Ε.Ε., από τις οποίες θα δεχόμαστε επισκέπτες.

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ευρύτερα στην κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στο πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου, καθώς η το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε άμεση συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να καθοριστεί η τελική λίστα των τρίτων χωρών, εκτός Ε.Ε. και Σένγκεν, από τις οποίες θα δεχόμαστε επισκέπτες.

Στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις. Στο μεταξύ, από την κυβέρνηση, αλλά και τις διπλωματικές αρχές της χώρας, έσπευδαν να δώσουν διευκρινήσεις ως προς τα χερσαία σύνορα, καθώς ανακοινώθηκε ότι από 1η Ιουλίου θα λειτουργούν 7 τελωνειακοί σταθμοί στα χερσαία σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές στο reader.gr, η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα θα είναι ευκρινής για όλα τα σύνορα, αεροπορικά, θαλάσσια και χερσαία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ιδίως για την Αλβανία και την Τουρκία το «απαγορευτικό» θα ισχύει και μετά την 1η Ιουλίου, ενώ όλη η λίστα της Ε.Ε. για τις τρίτες χώρες θα είναι δυναμική και θα επαναξιολογείται ανά 15 μέρες. Σε κάθε περίπτωση, τόσο από Τουρκία όσο και Αλβανία επιτρέπονται και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών, ομογενών, η μεταφορά εμπορευμάτων, οι μετακινήσεις πολιτών π.χ. για ιατρικούς λόγους, αλλά και η είσοδος πολιτών για επαγγελματικούς λόγους, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με άλλα λόγια, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος τουριστών για το επόμενο διάστημα.

Εκτός χωρών που θα δεχόμαστε τουρίστες με απευθείας πτήσεις φαίνεται πως μένουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, ενώ ως τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται πτήσεις στην Ελλάδα από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία. Πρόθεση της κυβέρνησης γενικότερα είναι να εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αν και υπάρχει έντονο παρασκήνιο για χώρες που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, όπως π.χ. για τη Σερβία.

Ευρύτερα, πάντως, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο βαθμός ετοιμότητας είναι καλός, ενώ η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για να υπάρξει μια τελική επισκόπηση της κατάστασης, πριν το άνοιγμα των συνόρων. Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει το ειδικό λογισμικό, το λεγόμενο PLF, με το οποίο οι αρχές θα μπορούν να “σκανάρουν” το προφίλ του κάθε ταξιδιώτη, από τη χώρα προέλευσης ως το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό του και έτσι να κατευθύνουν τα τεστ. Εξ ου και, όπως λένε από την κυβέρνηση, τα τεστ δεν θα είναι δειγματοληπτικά, αλλά στοχευμένα, με βάση τα στοιχεία που θα μπαίνουν στην κεντρική βάση 48 ώρες πριν την πτήση κάθε ταξιδιώτη.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το επόμενο διάστημα να αναμένεται νομοθετικό μπαράζ. Αύριο συζητούνται νομοθετικές παρεμβάσεις από 6 υπουργεία, ενώ ο υφυπουργός Επικρατείας θα ανακοινώσει τις επικαιροποιήσεις στους ετήσιους «μπλε φακέλους» των υπουργών λόγω κορονοϊού. Επίσης στο σημερινό υπουργικό θα κλειδώσει και η επιλογή για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, στη θέση του συνταξιοδοτούμενο Αθανασίου Ράντου, με τη νυν αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ να θεωρείται το ακλόνητο φαβορί. Για την προεδρία του Αρείου Πάγου προηγείται η Αγγελική Αλειφεροπούλου.

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.