Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γιατί επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά

Η κυβέρνηση ανησυχεί όχι γιατί η στην Ελλάδα αυξάνονται τα κρούσματα αλλά διότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι μπροστά στο δεύτερο επιδημικο κύμα. Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα μέτρα είναι επαρκή, όμως δεν τηρούνται, ενώ ένα αίσθημα εφησυχασμού φαίνεται πως έχει επικρατήσει στην κοινωνία.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, “η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός”. Στο πλασίο αυτό αποφασίστηκε ότι η ενημέρωση θα επανέλθει σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του covid-19. Η ενημέρωση θα γίνεται από τον Νίκο Χαρδαλιά κάθε Τρίτη στις 18.00, χωρίς μέχρι στιγμής να προβλέπεται και η συμμετοχή του κ. Τσιόδρα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί από τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε μπαρ, εστιατόρια και πλατείες, αλλά κυρίως από ένα αίσθημα που είναι πια κυρίαρχο και έχει να κάνει με την αίσθηση πως τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί. “Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο”, δήλωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ χθες σε ευρύτατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “αυτή  τη στιγμή, κρίνω πως το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας είναι επαρκές. Υπάρχει όμως ένα ζήτηαμ εφαρμογής”.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις, ιδίως στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισού και των συναθροίσεων. Σημειώνεται ότι προχθές 14 Ιουλίου, υπό τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 Δήμους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι  \παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός προσθέτοντας ότι μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.

«Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.  Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με  αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ο κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 που ήταν στην προηγούμενη έκθεση. «Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τέστ (PCR).  Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τέστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.  Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής», επισήμανε ο ίδιος. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.