Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

LIVE – Βουλή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει επί του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη

Μια κι έξω εντός του 2020 θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, βάσει της απόφασης που πήρε το ΣτΕ στις 14 Ιουλίου για επιστροφή των ποσών που είχαν «κοπεί» από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει σε όλους τους συνταξιούχους και εφάπαξ τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

Το ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αφορά σε κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα που πάει και στους συνταξιούχους του δημοσίου. Πρόκειται για κίνηση με ειλικρίνεια και σεβασμό από την κυβέρνηση στους απόμαχους της δουλειάς που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, είπε.

Όπως όμως διευκρίνισε, τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε σειρά ρυθμίσεων και κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη είπε ότι καθιερώνεται «ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Πορτογαλία».

Ανήγγειλε επίσης ότι υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019 και είπε ότι το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό.

«Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε ακόμα:

Απόφαση ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών μόνο για... λίγους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξετάζεται καταβολή... μια κι έξω

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.