Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σκληρή κριτική Τσίπρα για πρώτη κατοικία – Κατέθεσε τροπολογία για δάνεια που έγιναν «κόκκινα» μέχρι τον Ιούνιο

Για «κουρεμένα» αναδρομικά μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα ποσά που θα δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ στις 14 Ιουλίου.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή: «είπατε τέρμα τα δώρα. Η απόφαση των δικαστηρίων αφορά ποσό 3,9 δις και όχι 1,4 δις. Ανακοινώνετε κούρεμα σ’ αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι, πάνω από 60%. Τι θα γίνουν αυτά τα λεφτά; Εμείς τα δώσαμε και υπό επιτροπεία. Θέλω μια απάντηση. Να εξηγήσετε εάν πράγματα εννοείτε κούρεμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι φτάσαμε τα δημοσιονομικά όρια τον προβληματίζει.

Κατέθεσε τροπολογία για την πρώτη κατοικία 

Κριτική στο σχέδιο  που προωθεί η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Δεν το έχετε φέρει μέχρι σήμερα. Αντ’ αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας» είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα.Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών. Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η δική μας γέφυρα πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία» είπε.

Όπως είπε με την πρόταση καλύπτονται:

  • δάνεια που κοκκίνησαν έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε) λόγω του κορωνοϊού
  • διευρύνεται η περίμετρςο αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια
  • Προσδιορίζεται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών (υπολογίζουμε αυτές τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης με μεγαλύτερο συντελεστή δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα στα νοικοκυριά)

Διαβάστε ακόμα: 

Βουλή - Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά

Στο νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.