Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας και Ζαέφ: Σκέψου που θα βρισκόμασταν χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών…

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα μια από τις πιο σημαντικές στιγμές, ένα ορόσημο της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζόραν Ζάεφ. Στη χθεσινή τους συνάντηση αμφότεροι τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας αυτής στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση.

«Σκέψου πού θα βρισκόμασταν σήμερα, εάν δεν είχαμε υπογράψει τη συμφωνία» είπαν οι δύο πολιτικοί, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε χαρακτηριστικά πως η χώρα του θα βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση και μεγάλη κοινωνική κρίση η οποία σε συνδυασμό με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού θα είχε δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

«Αν δεν υπήρχε η συμφωνία τρίτες δυνάμεις θα είχαν συνεχίσει να ασκούν επιρροή στη χώρα μας» είπε επίσης ο Ζόραν Ζάεφ, εννοώντας την Τουρκία, η οποία «περιφρουρούσε» με τα πολεμικά της αεροπλάνα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, προτού υπογραφεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Μια εξέλιξη που σαφώς θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στη σημερινή κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σημείωσε μάλιστα πως τώρα πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχουν άμεση συνεργασία με τον ίδιο και την κυβέρνηση του κάτι που συμβάλει επιπλέον στην σταθερότητα των Βαλκανίων.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως πέρα από την σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμφωνία που υπέγραψαν, η οποία όπως τόνισαν επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, αλλά και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, όπως την Αλβανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε και αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε πει πως θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας: «Είμαι χαρούμενος που η χώρα μου συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σου και τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του νυν πρωθυπουργού όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα τον Ιούνιο, όταν συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία.

Αυτοί που μίλησαν για «προδοσίες» και «εθνικές υποχωρήσεις». Αυτοί που περπάτησαν πλάι-πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και το ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την πιο δύσκολη στιγμή.»

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet