ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/10/2020 08:00

Άμυνα, ενέργεια και τεχνολογία: Τι συμφώνησε στην επίσκεψή του ο Πομπέο 

Η οργή του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα ήταν ενδεικτική του εκνευρισμού που προκάλεσε στην Άγκυρα η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Άμυνα, ενέργεια και τεχνολογία: Τι συμφώνησε στην επίσκεψή του ο Πομπέο 
Άμυνα, ενέργεια και τεχνολογία: Τι συμφώνησε στην επίσκεψή του ο Πομπέο 
Ανάγνωση:

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Μάικ Πομπέο ανέβηκε σε φρεγάτες, γεύτηκε την Κρητική φιλοξενία, μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις των δυο χωρών, στην πραγματικότητα όμως προετοίμασε το έδαφος για μια πιο στενή επενδυτική και στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Όλοι όσοι άκουσαν τις δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και τις ιδιωτικές συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών συνειδητοποίησαν πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πλέον πιο έντονο από ποτέ. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ διαμορφώνουν μια νέα αμυντική αρχιτεκτονική μειώνοντας το στρατιωτικό τους αποτύπωμα (με αποχώρηση μεταξύ άλλων των δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν) ενισχύουν ταυτόχρονα τη διπλωματική τους παρουσία αλλά και τα στρατιωτικά τους αναχώματα στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Σημαντικός εταίρος στη νέα αυτή στρατηγική είναι η Ελλάδα.

Η ανανέωση της Αμυντικής Συνεργασίας

Στη συνάντηση που είχε ο Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, αποφασίστηκε πως οι δυο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αμερικανική πλευρά επιθυμεί την πενταετή ανανέωση της Σύμβασης, κάτι που θα διευκολύνει τη δέσμευση απαραίτητων Αμερικανικών κονδυλίων για έργα αναβάθμισης των υποδομών στη Σούδα αλλά και στις υπόλοιπες βάσεις που προβλέπει η συμφωνία.

Όπως δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, πρόθεση των ΗΠΑ είναι να μετατρέψουν τη βάση της Σούδας στην κύρια ναυτική βάση του 6ου στόλου που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου "USS Hershel «Woody» Williams" στη βάση που «συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται». Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν τις υποδομές και στην αεροπορική βάση, ώστε αυτή να μπορεί να υποδέχεται μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται να αναβαθμίσουν και τις κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες στέγασης του προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ υπέγραψαν πέρυσι την ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Ενέργεια: Το κλειδί για την ανάσχεση του Ρωσικού κινδύνου

Όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα πολλοί αναρωτήθηκαν το γιατί επέλεξε ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Γνώστες του παρασκηνίου εξηγούν στο Reader.gr πως οι Αμερικανοί βλέπουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας ως το στρατηγείο «ανάσχεσης» της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Ζητούμενο είναι να διασυνδέσουν τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας με διεθνή ενεργειακά δίκτυα, ώστε η Ευρώπη να μην εξαρτάται ενεργειακά από το Ρωσικό φυσικό αέριο και τη Gazprom. Αμερικανική επιδίωξη είναι η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Καβάλας σε ιδιώτες επενδυτές που θα διευκολύνουν τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) και θα καταλήγει στα Βαλκάνια αλλά και στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Τεχνολογία: Κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχουν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για την ίδρυση κέντρων έρευνας και καινοτομίας. Το αμερικανικό ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτείται και από την ίδρυση του digital hub της Pfizer στην πόλη που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. Πρόκειται για το πρώτο - και μοναδικό στην Ευρώπη - από τα έξι Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων της εταιρείας το οποίο θα παράγει τεχνογνωσία και θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Ενώ εδώ και καιρό, στελέχη της Αμερικανικής πρεσβείας έχουν μιλήσει για την ευκαιρία ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί ως ένας βαλκανικός κόμβος καινοτομίας κι ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, Cisco και Delloite ετοιμάζουν ήδη μεγάλες επενδύσεις, ενώ στο άμεσο διάστημα αναμένονται νέες ανακοινώσεις από εταιρείες κολοσσούς που θα αποδείξουν έμπρακτα το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ