ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/10/2020 07:00

Νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές-Πολιτική απόφαση για μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Λεπτομέρειες απομένουν για να κλειδώσουν νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και σήμερα. Μάλιστα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με ένα τηλεοπτικό μήνυμα, εν είδει δραματικής προειδοποίησης για τη συνέχεια.

Νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές-Πολιτική απόφαση για μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ
Νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές-Πολιτική απόφαση για μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ
Ανάγνωση:

Η ώρα της πολιτικής απόφασης για νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει πλέον φτάσει, μετά και τη χθεσινή αλματώδη έκρηξη κρουσμάτων στα 865, σχεδόν 200 περισσότερα από τα 667 της Τρίτης. Με την προοπτική σήμερα να ανακοινωθούν ακόμα και περισσότερα κρούσματα και η χώρα να αρχίσει να φλερτάρει με το φάσμα των τετραψήφιων αριθμών, όπως καταγράφονται σε χώρες παρόμοιου μεγέθους και πληθυσμού στην Ευρώπη, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «σφίξει το ζωνάρι», ιδίως σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η κεντρική κατεύθυνση αφορά δύο μέτρα που έχουν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες: τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 05:00, προκειμένου να αποφεύγονται οι συνωστισμοί σε πλατείες κ.ο.κ. Τα μέτρα θα αφορούν, βεβαίως, τις λεγόμενες «πορτοκαλί» περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο 3, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο έλεγχος και εφαρμοστεί τοπικό lockdown, όπως στην Κοζάνη και στην Καστοριά.

Τις οριστικές αποφάσεις θα κληθεί να πάρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε χθες το απόγευμα από τη Λευκωσία.

Ήδη, για τις 12:30 προγραμματίζεται σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με δεδομένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και ακόμα εξελισσόμενη. Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων του και κατά τη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στις 11:00, ενώ, εκτιμάται πως είναι άκρως πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με ένα τηλεοπτικό μήνυμα, εν είδει δραματικής προειδοποίησης για τη συνέχεια.

Αρμόδιος παράγοντας ανέφερε χθες στο Reader.gr ότι, εφόσον παρθεί η πολιτική απόφαση για ενίσχυση των μέτρων στο στάδιο 3, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ ο ίδιος παράγοντας εκτιμούσε ότι, τόσο η καθολική χρήση της μάσκας, όσο και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, είναι μέτρα απλά και εύκολα εφαρμόσιμα, αν και είναι σαφές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται επί ποδός για να ελέγχεται η εφαρμογή των κατά τόπους νέων μέτρων. Η ίδια πηγή προσέθετε, δε, ότι, εφόσον μια περιφερειακή ενότητα περάσει από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, τότε τα μέτρα θα αίρονται.

Ομολογουμένως, η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και οι Σέρρες ή τα Ιωάννινα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Θεσσαλονίκη πέρασε στο επίπεδο 3 και θα ισχύσουν νέα μέτρα από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ τα Ιωάννινα οριακά δεν μπήκαν σε καθεστώς lockdown. H κατάσταση εκεί θα επαναξιολογηθεί σε νέα τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων το Σάββατο, με τα Ιωάννινα, αλλά και τις Σέρρες, να φλερτάρουν με το «κόκκινο» και τα ενισχυμένα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ