Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πώς ο Μητσοτάκης «ακύρωσε» την πρωτοβουλία Τσίπρα- Τα μηνύματα για Τουρκία και κορονοϊό

Η ανιαρή συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα κατέληξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακυρώνει τις κεντρικές του στοχεύσεις και να αξιοποιεί την ευκαιρία για να εκπέμψει μηνύματα για τα Ελληνοτουρκικά και τον κορονοϊό.

Ομολογουμένως, ήταν μια από τις κοινοβουλευτικές κινήσεις που λίγοι κατάλαβαν τη σκοπιμότητα τους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να καταθέσει μια πρόταση μομφής εις βάρος του Χρήστου Σταϊκούρα, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία και την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού. Κι όμως, η συζήτηση επί τριήμερο εξελίχθηκε κάτω από τα ραντάρ, με ελάχιστη προσοχή και, αν δεν ήταν η αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών, ίσως και να μην είχε κανείς ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική συζήτηση.

Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ με μια κίνηση «προβολής ισχύος», σε ένα πεδίο που θεωρείται προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι το κοινωνικό μέτωπο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έσπευσε να ακυρώσει το κεντρικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, κραδαίνοντας μάλιστα χθες το ΦΕΚ από το 2019, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το οποίο αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με βάση της κινήσεις του κ. Μητσοτάκη, όμως, η στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ακυρώθηκε» και σε δύο ακόμα άξονες. Αφενός, ο πρωθυπουργός δεν μετέτρεψε τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του. Αντ’ αυτού, άφησε απλώς να «καεί» το χαρτί της πρότασης μομφής για ένα εξάμηνο και δόθηκε κεντρικά η εντολή στους υπουργούς να εμφανιστούν στη Βουλή και να προβούν σε έναν απολογισμό έργου. Μόνο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σηκώσει τους τόνους, αλλά χωρίς ιδιαίτερες προεκτάσεις. Από την άλλη, ως προς την έτερη στόχευση, η ΝΔ να βρεθεί βαλλόμενη από το «προοδευτικό» μέτωπο της αντιπολίτευσης, και αυτό δεν παρατηρήθηκε. Προεξάρχοντος του ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά τόσο στη ΝΔ, όσο, όμως, και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτή την έννοια, τα οφέλη της κίνησης του Αλέξη Τσίπρα αμφισβητούνται έντονα από κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει αφορμές για να «υπάρξει», με δεδομένο ότι η κρίση στα εθνικά, αλλά και η πανδημία αφήνουν μικρό περιθώριο δημοσιότητας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπάρξει σε άλλες συνθήκες από αυτές του αντιμνημονίου», έλεγε χθες στο Reader.gr πολύπειρος γαλάζιος βουλευτής, εκτιμώντας ότι υφίσταται συνολικό πρόβλημα με την προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία, μετά από καιρό, από βήματος Βουλής να στείλει μηνύματα και για τα εθνικά θέματα, αλλά και για τον κορονοϊό. Έκλεισε τη συζήτηση για τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων, λέγοντας πως η κυβέρνηση διατηρεί πάντα το δικαίωμα να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναλίσκεται σε αντιπολίτευση του περιεχομένου «συγγνώμη δεν προλάβαμε», ενώ τόνισε ότι σήμερα η διπλωματική θέση της χώρας είναι μακράν καλύτερη εν σχέσει με πριν από μερικούς μήνες. Ως προς την πανδημία, παράλληλα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, με βολές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ελλιπή προετοιμασία του συστήματος Υγείας, ενώ έκλεισε εκ νέου κάθε συζήτηση για οριζόντιο lockdown που είχε ξεκινήσει να αναθερμάίνεται με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.