Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα απέναντι στην Τουρκία

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τα συμφέροντά της, όπως και κάθε μέλους της, έδωσε στον Νίκο Δένδια ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ένωσης, αλλά και των κρατών-μελών της.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

Προσθέτει ακόμα ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.

Κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet