Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χριστούγεννα...μόνοι στο σπίτι- Παράταση ως 7 ή 14 Δεκεμβρίου στο lockdown

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τις επιλογές της για την παράταση του lockdown, ενώ αυτή την εβδομάδα θα γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις και για τη στρατηγική εξόδου. Πώς θα γιορτάσομε Χριστούγεννα σε καραντίνα.

Με τη χώρα να μετρά χθες 108 νεκρούς και την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι εξαιρετικά μεγάλη, παρά το γεγονός ότι φαίνονται τα πρώτα δείγματα επιπεδοποίησης της επιδημικής καμπύλης, είναι σαφές πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το lockdown να κρατήσει ως τις 30 Νοεμβρίου. Αυτό, άλλωστε, ήταν όλες τις προηγούμενες μέρες και η παρατήρηση στο κυβερνητικό επιτελείο, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να αναφέρουν ότι ήταν τόσο μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο, ώστε δεν επιβεβαιώθηκε το μοντέλο που έδειχνε ταχύτερη επιπεδοποίηση και, στη συνέχεια, πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, έχει βάλει και μια ακόμα παράμετρο στην εξίσωση του ανοίγματος που δεν είναι άλλη από την πίεση στο σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να μην θέλει ένα μεγάλο άνοιγμα, πριν διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα έναν νέο γύρο πίεσης στο σύστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο τραπέζι είναι το σενάριο της παράτασης του lockdown τόσο ως τις 7 όσο και ως τις 14 Δεκεμβρίου. Ο στόχος της κυβέρνησης θα ήταν η ημερομηνία εξόδου να είναι η 7η Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος ανάμεσα στις φάσεις του ανοίγματος, αλλά και το σενάριο προοδευτικής άρσης περιορισμών στα μέσα Δεκεμβρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Περαιτέρω αποφάσεις θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα, με τις συσκέψεις στο Μαξίμου να αναμένονται πυρετώδεις, ενώ στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να μπορέσουν να αποκρυσταλλώσουν και ένα πρώτο σχέδιο ανοίγματος. Θα περιμένουν, όμως, να δουν και την εξέλιξη αυτής της εβδομάδας, συνεπώς η σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής φαίνεται πως προσλαμβάνει κομβικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία του ανοίγματος θα επηρεάσει και τις φάσεις της άρσης των περιορισμών. Στην κυβέρνηση θέλουν σε κάθε περίπτωση, έστω και για λίγες μέρες, να λειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Στο τραπέζι είναι και το σενάριο της σπαστής επαναλειτουργίας των σχολείων, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ακολουθούν μετά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι θα επαναλειτουργήσει το Λιανικό Εμπόριο και ενόψει των γιορτών, με τους εμπόρους να επιζητούν να πάρουν ανάσα. Θεωρητικά, στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, αλλά όλα μένει να φανούν. Στο τέλος της χρονοσειράς του ανοίγματος θα έρθει η εστίαση και με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα. Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι και η μουσική, υπάρχει στο τραπέζι σενάριο ακόμα και για μάσκες στα τραπέζια, ενώ είναι σαφές ότι ο περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων θα είναι χρονικός, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα νυχτερινά μαγαζιά.

Όπως είναι σαφές, ο σχεδιασμός για τα Χριστούγεννα τροποποιείται άρδην. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να είναι…προσωπικός ο εορτασμός. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ο καθένας στο σπίτι του, χωρίς περιττές μετακινήσεις και ρεβεγιόν. Στο τραπέζι είναι δύο εναλλακτικές. Αφενός, η απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αργότερα από τις 21:00 που είναι σήμερα, στις 22:00 ή στις 23:00 ή η διατήρηση του sms κατά τις βραδινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση, για αρκετές εβδομάδες ακόμα οι βραδινές μετακινήσεις θα είναι οι απολύτως απαραίτητες, πολλώ δε από τη στιγμή που και λόγω των καιρικών συνθηκών είμαστε όλο και περισσότερο μέσα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.