Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αλέξης – Φώφη: Πότε «κρύο», πότε «ζέστη» στο… φλερτ της κεντροαριστεράς  

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί διακαώς μια ενδεχομένη συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει το κόμμα της όρθιο και ευελπιστεί στην … κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη για την κυριαρχία στο χώρο της «κεντροαριστεράς» μαίνεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ., που μπορεί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση να βρισκόταν πολύ πίσω σε ποσοστά, όμως ακόμα δεν έχει χάσει τις ελπίδες του να επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν, πριν το φαινόμενο… Τσίπρας εμφανιστεί. Δηλαδή στην κυριαρχία του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδιώξει πολλές φορές την προσέγγιση της Φώφης Γεννηματά, έχοντας ως στόχο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με απλή αναλογική, τη δημιουργία ενός «προοδευτικού μετώπου», με πυρήνα το δικό του κόμμα, το οποίο θα μπορέσει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Η σχέση του Τσίπρα και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει περάσει τους τελευταίους μήνες από δεκάδες… κύματα. Πότε τα δύο κόμματα δείχνουν να έρχονται κοντά και πότε να απομακρύνονται σε μία σχέση που περνάει από το… κρύο στο ζεστό μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Το πρόσφατο τηλεφώνημα

Τρανταχτό παράδειγμα της «αλλαγής διάθεσης» ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν οι πρόσφατες «συναινέσεις και συγκρούσεις» που αφορούσαν την πανδημία και το Πολυτεχνείο αντίστοιχα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία τα δύο κόμματα έδειχναν να συμπλέουν, γεγονός που έκανε όσους από τα δύο στρατόπεδα επιθυμούν την «συμπόρευση» να χαμογελούν. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκαν της κυβέρνησης για την διαχείριση της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που η Φώφη Γεννηματά δεν έστρεψε κατά οιονδήποτε τρόπο και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… συναίνεση όμως δεν κράτησε πολύ. Η απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου έφερε τους προέδρους των δύο κομμάτων και πάλι αντιμέτωπους. Ο Αλέξης Τσίπρας που υπέγραψε το κοινό κείμενο με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, κάτι που η Γεννηματά αρνήθηκε να κάνει, επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τη Δευτέρα. Της επανέλαβε πως χρειάζεται να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο «απέναντι στον αυταρχισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση», όπως της είπε χαρακτηριστικά. Η Γεννηματά όμως αρνήθηκε: «Ο καθένας είναι μόνος του και το κάθε κόμμα θα αντιδράσει με το δικό του τρόπο» του απάντησε, κλείνοντας για μία ακόμη φορά την… πόρτα.   

Το ξεκίνημα του… φλερτ

Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε να μιλάει για τη δημιουργία «προοδευτικού μετώπου», ενώ παράλληλα έβαλε μπροστά και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στόχευε σε μεγάλο βαθμό στους πρώην απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά. Το κόμμα της είναι, σε μεγάλο βαθμό, χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο πιστεύει πως η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην σύμπλευση με τη δεξιά και ζητούσαν άνοιγμα προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το δεύτερο μέτωπο σημείωνε πως «εχθρός» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει στα στελέχη και στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.   

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία και να διερευνήσει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι πραγματοποιήθηκε το περίφημο ραντεβού Φλαμπουράρη – Γείτονα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Γείτονας, δεν κρύφτηκαν, στέλνοντας μήνυμα πως «κάτι τρέχει» σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Οι δύο τους υπήρξαν συνεργάτες στο παρελθόν, ενώ θεωρούνται πολύ έμπιστοι συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών, του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, αντίστοιχα.

Το ραντεβού μάλιστα συνοδεύτηκε και από το σχόλιο του Κώστα Γείτονα πως «δεν αντιπολιτευόμαστε την αντιπολίτευση».

Η συνάντηση αυτή δεν ήρθε «ξαφνικά», αφού στο παρασκήνιο είχαν ήδη γίνει διάφορες προσπάθειες προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που τάσσονταν υπέρ του να βρεθεί μια «γέφυρα» ανάμεσα στα δύο κόμματα είχαν βρει «πάτημα» στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπλέχτηκε, ούτε παρασκηνιακά, στο συνέδριο του κόμματος που είχε προηγηθεί. Γενικά το κλίμα ήταν θετικό. Τι συνέβη στη συνέχεια; Η Novartis.   

Η σκληρή αντιπαράθεση για τη Novartis

Η σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στα δύο κόμματα με αφορμή την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έβαλε «πάγο» στην προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα τους.

Η Φώφη Γεννηματά είχε βρεθεί ούτως ή άλλως ανάμεσα σε αντικρουόμενα στρατόπεδα μέσα στο κόμμα της, με μια μερίδα των στελεχών της να καλοβλέπουν μια κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη «ομάδα» να βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία και μια τρίτη μερίδα στελεχών να επιμένουν στο «κοινές αποστάσεις» από όλους, υπενθυμίζοντας πως στο συνέδριο αποφασίστηκε η ανεξάρτητη πορεία του κόμματος.

Κι ενώ οι αντιπαραθέσεις για την Novartis «φούντωναν» η Φώφη Γεννηματά έγινε αποδέχτης εισηγήσεων που σημείωναν πως με τις αποκαλύψεις που είχαν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στον ΣΥΡΙΖΑ, για Μυωνή, Καλογρίτσα, Καμμένο και Παπαδημούλη, δημιουργούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να επωφεληθεί το ΚΙΝΑΛ, προσελκύοντας τους δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Κάπως έτσι ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα στο PES για τον αποκλεισμό του Αλέξη Τσίπρα από τις συζητήσεις των σοσιαλδημοκρατών, στις οποίες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει τα τελευταία χρόνια ως παρατηρητής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν να διαρρέουν πως η Φώφη Γεννηματά ήταν «δέσμια εκείνων που σπρώχνουν το κόμμα προς τα δεξιά», ενώ υποστήριζαν πως το ΚΙΝ.ΑΛ «είναι το μοναδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που αντί να δημιουργεί συμμαχίες με την αριστερά, προσβλέποντας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση, στρέφεται προς την συντηρητική κατεύθυνση».

Κάπως έτσι οι σχέσεις των δύο πλευρών έδειχναν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η επιμονή των στελεχών

Τα στελέχη των δύο κομμάτων όμως που επιθυμούν μια ενδεχόμενη συνεργασία δεν το έβαλαν κάτω. Όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος προέβλεψε μεταξύ άλλων πως «ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ είναι, αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτος». Ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα είχε παραμείνει ανοικτός, αφού προέβλεπαν πως θα δοθούν αφορμές το επόμενο διάστημα «με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και τα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» όπως σημείωναν χαρακτηριστικά. Όπερ και εγένετο.

Τα δύο κόμματα ξεκίνησαν και πάλι «κοινό βηματισμό» σε διάφορα θέματα, όπως ήταν η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, το άνοιγμα των σχολείων μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα στελέχη έλεγαν πως «δεν πρόκειται για συμπόρευση, αλλά για κοινό βηματισμό σε διάφορα θέματα» κι όντως οι δύο πλευρές άρχισαν και πάλι να έρχονται πιο κοντά.

Και πάλι… πάγος

Το «γυαλί» ράγισε και πάλι με αφορμή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το οποίο υπερψήφισε το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θεωρήθηκε casus belli με τον Αλέξη Τσίπρα και πολλά κορυφαία στελέχη να μιλούν για «οριστικό τέλος» στο όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας. Ακόμα και τα στελέχη που έδινα «μάχες» για να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ανοικτός, έδειχναν να αποδέχονται την «ήττα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, επιτέθηκε ευθέως στην Φώφη Γεννηματά για την απόφαση της αυτή:

«Στην ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι» για να καταλήξει σημειώνοντας: «Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

Νέο… φως στον ορίζοντα

Οι σχέσεις των δύο πλευρών «αναθερμάνθηκαν» και πάλι όταν έφτασε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ δημιούργησαν «μέτωπο» εναντίον της κυβέρνησης, το οποίο συνεχίστηκε και στην συζήτηση για την διαχείριση της πανδημίας, που αναφέραμε στο ξεκίνημα και που διασπάστηκε για μία ακόμη φορά με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Είναι δεδομένο πως αυτή σχέση έχει να περάσει ακόμη αρκετές διακυμάνσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να πιέζει ασφυκτικά και την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει την ανεξαρτησία της, αλλά να κλείνει πότε προς τα αριστερά και πότε προς τα δεξιά. Το που τελικά θα καταλήξει, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.    


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.