Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Πολάκης: «Έχουν χάσει τη μπάλα στην κυβέρνηση»

Την αντίθεσή του στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από τη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε για άλλη μια φορά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης βρέθηκε στα Χανιά και παρακολούθησε τα έργα που γίνονται σε δρόμο στα Σφακιά.

Μιλώντας στο Zarpa Radio, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για έλλειψη σχεδιασμού και σπασμωδικές κινήσεις, ενώ ζήτησε γενναία ενίσχυση στην αγορά, με χρήση των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε στα ταμεία ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν υπάρχει σχέδιο, έχουν χάσει τη μπάλα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Βλέποντας και κάνοντας δρα η κυβέρνηση. Τη μία ημέρα κλείνουν, την άλλη ανοίγουν, ενώ δεν προετοίμασαν το ΕΣΥ όπως έπρεπε. Τώρα χρειάζονται παρεμβάσεις στην υγεία και τεράστια οικονομική στήριξη στην κοινωνία. Τα 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε, «ένας σκασμός λεφτά», πρέπει να πέσουν στους ανθρώπους για να τονωθεί η κίνηση, αλλιώς μετά την κρίση της πανδημίας θα έχουμε νεκρούς από την πείνα.»

«Ήθελα να βοηθήσω, δεν υπήρξε ανταπόκριση»

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για την πρόθεσή του να ασκήσει το επάγγελμά του ως ιατρός για να συνδράμει στη μάχη κατά του κορονοϊού, σχολίασε: «Από τις πρώτες μέρες που άρχισε να εξελίσσεται η πανδημία πήγα στον κ. Κικίλια και του είπα πως τα 600 κρεβάτια ΜΕΘ θα γίνονταν 1.200, όταν εκείνοι έλεγαν ότι θα μπορούν να αυξηθούν μόνο κατά 100. Δυστυχώς, δεν το έκαναν και αυτό φαίνεται με την καταστροφική εξέλιξη.»

Στη συνέχεια, προσέθεσε: «Είχα δηλώσει οτι μπορώ να προσφερθώ εθελοντικά με βάρδιες στον κεντρικό κόμβο του συστήματος, την υπηρεσιακή ομάδα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, η οποία διαχειρίζεται τις κλίνες των ΜΕΘ και τις Covid και η οποία συντονίζει τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση όλων των εκτάκτων και βαρέων περιστατικών. Είχα δουλέψει με αυτή την ομάδα και όσο ήμουν υφυπουργός, φτιάχνοντας παράλληλα την ηλεκτρονική πλατφόρμα που και σήμερα διαχειρίζονται οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Το ξαναείπα και το Σεπτέμβριο από το βήμα της Βουλής, όταν βλέπαμε που θα πάει το πράγμα. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.»

Ο κ. Πολάκης έσπευσε μάλιστα και να αιτιολογήσει τους λόγους, για τους οποίους πιστεύει πως δεν εισακούστηκε: «Όταν πάω εκεί, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει την αισχρή επικοινωνιακή πολιτική της, με τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ να μιλούν για επανάσταση στον χώρο της υγείας. Ευτυχώς που τους παραδώσαμε ένα ΕΣΥ με χρηματοδότηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρηματοδότηση, 19.500 προσλήψεις, +130 κρεβάτια ΜΕΘ εν μέσω μνημονίων, αλλιώς ήδη θα είχε κρασάρει το σύστημα από το πρώτο κύμα της πανδημίας”.

«Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στάθηκε στο άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που -όπως τόνισε- επειδείνωσε την κατάσταση. 

«Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα είχαμε την ευθύνη. Τώρα την έχει η Νέα Δημοκρατία και ο «Μωυσής» Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει γίνει καταστροφική διαχείριση, αφού μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος με το lockdown και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ανοίξαμε στον τουρισμό χωρίς κανένα σχέδιο. Πήγε ο Μητσοτάκης στη Σαντορίνη και, υποκύπτοντας στην TUI και τα άλλα μεγάλα τουριστικά γραφεία, άνοιξε τα σύνορα χωρίς τα κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα. Έβαλε όμως υποχρεωτικό τεστ στους τουρίστες τον Νοέμβριο. Δεν έγιναν παρεμβάσεις στον χώρο των ΜΜΜ, των σχολείων, σε αντίθεση με άλλα κράτη», επισήμανε.

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.