Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χριστούγεννα με γερμανικό μοντέλο- Ο Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα στους πολίτες για το πώς θα μοιάζουν τα Χριστούγεννα, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το τι μπορεί να ανοίξει και πότε.

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη και στη σύσκεψη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει μια κάποια ορατότητα, αλλά και ένα ελπιδοφόρο στίγμα για τους πολίτες ενόψει των Χριστουγέννων, λέγοντας πως θα μπορέσουν οι πολίτες να γιορτάσουν με την οικογένεια τους, αλλά και με μια οικογένεια φίλων τους. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που παραπέμπει στο…γερμανικό μοντέλο που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι ως τις 20/12 θα επιτρέπονται συναθροίσεις 5 ατόμων, οι οποίες θα δύνανται να διπλασιαστούν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Πώς, δηλαδή, θα μπορούν να μετακινηθούν εκείνες τις μέρες οι πολίτες, ιδίως τις βραδινές ώρες που, κατά πάσα πιθανότητα, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό, όμως, δεν είναι το μείζον σε αυτή τη φάση. Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στους πολίτες, καθώς η ψυχολογία είναι κρίσιμη για την τήρηση των μέτρων και το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως είναι σαφές, η χώρα δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 14/12, ενώ και το όποιο άνοιγμα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status FM, θα είναι ανεπίτρεπτο να ανοίξει έτσι η πόρτα για ένα «τρίτο κύμα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως βεβαιώνουν τόσο συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, ενώ προσανατολίζεται σε ένα εξαιρετικά συντηρητικό άνοιγμα. Μάλιστα, στη σύσκεψη της Παρασκευής για τον κορονοϊό, όταν κάποια στιγμή η συζήτηση γύρισε στα σενάρια του ανοίγματος, ο πρωθυπουργός έκοψε τη συζήτηση. «Δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου ακόμα», φέρεται ειπών ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr.

Αυτό που βεβαιώνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αμφιταλαντεύεται ακόμα για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων στις 7/12. Απόφαση δεν υπάρχει, με τον πρωθυπουργό να σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά. Το ζήτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων τις επόμενες μέρες, αλλά και στις κυβερνητικές συσκέψεις ως τα μέσα της εβδομάδας, με γνώμονα και τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έναν σαφέστερο ορίζοντα στους πολίτες με ανακοινώσεις του στο τέλος της εβδομάδας. Κριτήριο για τις αποφάσεις θα είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, με γνώμονα ειδικά τον ημερήσιο ρυθμό εισαγωγών και διασωληνώσεων, αλλά και το ισοζύγιο εισαγωγών/εξιτηρίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και τους τρόπους για ένα εξαιρετικά προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, αλλά, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά τις 14/12, ενώ θα επιστρατευθεί και η μέθοδος του click away. Τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν και καταστήματα, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που λειτουργούν με ωράριο και ραντεβού. Αντίθετα, όλο και πιο δύσκολα φαίνονται τα δεδομένα για την εστίαση, όπως ελέχθη στη χθεσινή σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, με το οικονομικό επιτελείο να έχει επεξεργαστεί σενάριο να παραμείνει το σύνολο της εστίασης κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet