Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Εντείνει τις πιέσεις για τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Δεν κάνει… βήμα πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να ζητά την δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας του να δώσει απαντήσεις για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως δεν υπήρξε σαφής καταμέτρηση των κρουσμάτων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίζει να ζητά απαντήσεις τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως έγινε με την επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού στον Βασίλη Κικίλια, την κλήση των αρμόδιων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την επανακατάθεση της τροπολογίας για τη δημοσίευση όλων των πρακτικών συνεδριάσεων της Επιτροπής, αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο, αφού σκοπεύει να μεταφέρει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, ενώ από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό που ικανοποιεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν βρίσκονται μόνοι τους απέναντι στην κυβέρνηση, αφού στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα που έχει προκύψει με τον ΕΟΔΥ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης κινείται και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εντατικοποίηση της κριτικής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την ίδια ώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως θα συνεχίσουν με παρεμβάσεις τους «να προτείνουν άμεσες λύσεις για ζητήματα τα οποία αρνείται να ασχοληθεί η κυβέρνηση, αλλά αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας, που πλήττονται από την κρίση».

«Ενδεικτική», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, είναι «η επανακατάθεση τροπολογίας για άμεση επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από πανδημία.

Η άρνηση της κυβέρνησης να την υπερψηφίσει οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση, μεγαλώνει τις ανισότητες και η κυβέρνηση θυμάται να ασχοληθεί μόνο όταν προσωπικές ιστορίες πάρουν έκταση, όπως η περίπτωση γονιού στην Ροδόπη που ζήτησε, παράταση μίας ώρας για τη διακοπή ρεύματος ώστε να τελειώσει το μάθημα της τηλεκπαίδευσης το παιδί του».

Καμπανάκι Τσίπρα για τα Εθνικά μας θέματα

Τον …κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα χτύπησε, εξάλλου, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, μετά την αλλαγή «φρουράς» στον Λευκό Οίκο και την εκλογή Μπάιντεν, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας για μία ακόμη φορά για προσφυγή στη Χάγη.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. 

Και πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. 

Αν δεν το καταφέρει, και εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης με τις στρατηγικές επιλογές τρίτων – χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική – τότε φοβάμαι ότι οι εξελίξεις δε θα είναι θετικές για τη χώρα μας.

Διότι θα καταστεί αδύνατη η προάσπιση των συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που θα ακολουθήσει» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ραγδαίες διεργασίες για περιφερειακές εξελίξεις το 2021, σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα μείνει απ’έξω οι εξελίξεις που την αφορούν θα είναι εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ζητώντας επανεστίαση στην πολυμερή διπλωματία και διάλογο για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

Όπως σημείωναν από την Κουμουνδούρου «μόνο έτσι στην κυβέρνηση θα αφομοιώσουν τα διδάγματα από τα αδιέξοδα και τα λάθη του παρελθόντος. Και θα οδηγήσουν στην καθιέρωση ενός πιο δίκαιου πλαισίου διακρατικών σχέσεων που θα βασιστεί στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.