Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υπό ποιες προϋποθέσεις λέει “ναι” στο διάλογο με την Τουρκία η Αθήνα

Η Αθήνα δεν πρόκειται να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών εάν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις τρεις προϋποθέσεις που θα θέσει.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως «προσχηματικές» τις προσκλήσεις της Άγκυρας σε διάλογο εφ’όλης της ύλης, λίγες μέρες αφότου το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Η Αθήνα δεν πείθεται από τις υποτιθέμενες διακηρύξεις καλών προθέσεων που εκπέμπονται από την Άγκυρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να ακυρώσει την τουρκική παγίδα. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να προηγηθεί μια εύλογη περίοδος αποσυμπίεσης στις σχέσεις των δύο χωρών, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενη χρονιάς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές στο Reader.gr η Αθήνα περιμένει το επόμενο διάστημα και μάλιστα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, επίσημη πρόσκληση από την πλευρά της Άγκυρας για έναρξη των διερευνητικών επαφών. Πρόκειται για την περίφημη ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια, στην τελευταία συνάντηση των δυο ανδρών στην Μπρατισλάβα, η οποία ποτέ δεν δόθηκε. Αντίθετα, η Τουρκία εξέδωσε ακόμη μια νέα Navtex. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόσκληση για διάλογο από την Άγκυρα και σκοπεύει να εξηγήσει στους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ τους λόγους για τους οποίους δεν πρόκειται να ξεκινήσει διάλογο την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα αποφανθεί για το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αναμένεται να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη κάτω από τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, να έχει παραμείνει για ένα ικανοποιητικό διάστημα το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας. Δεύτερον, να έχει σταματήσει κάθε είδους εκφορά επιθετικής ρητορικής και απειλών από πλευράς Ερντογάν και των υπολοίπων στελεχών της κυβέρνησής του. Και τρίτον, να αποδεχθεί η Άγκυρα την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, να περιοριστεί δηλαδή στη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, την χάραξη θαλασσίων ζωνών. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά της Άγκυρας, περί «γκρίζων ζωνών», αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μουσουλμανικής μειονότητας κοκ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, ως αντικείμενο διαλόγου. Μάλιστα όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές στο Reader.gr, στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, η Ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το τουρκικό «casus beli» για τα 12 μίλια ως απαράδεκτο, πόσω μάλλον που η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα κάθε κράτους – μέλους να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τι περιμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής

Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται ένα κλίμα μεταξύ των χωρών - μελών αναφορικά με το σχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το βέβαιο είναι πως χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία ή η Ιταλία θα εκφράσουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σενάριο στο οποίο προσβλέπει η Ελληνική πλευρά θέλει το Συμβούλιο Κορυφής να δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική να καταρτίσει τη λίστα κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που είχε παρουσιάσει προφορικά στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου τον Αύγουστο και να δημιουργεί ένα μηχανισμό αυτόματης επιβολής, στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τα όσα ζητά η διεθνής κοινότητα.

 

 

 

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.