Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τέλος στην φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Με τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, καταργείται πλέον η φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, ενώ παράλληλα η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αιτημάτων φιλοξενίας τους μεταφέρεται σε Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων, που εισέρχονται στη χώρα μας, μέσω της κατάργησης της φύλαξης σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης προβλέπει τροπολογία του Νότη Μηταράκη, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται, και νομοθετικά πλέον, η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης αιτημάτων επείγουσας φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ειδικές δομές στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Σημειώνεται πως η τροπολογία έρχεται έπειτα από τη σφοδρή κριτική ευρωπαϊκών θεσμών για το προηγούμενο καθεστώς. .

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο Υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται στη συνολικότερη οργάνωση της μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

 Ο κύριος Μηταράκης αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, υποστήριξε πως η Ειδική Γραμματεία έχει μεταφέρει το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας:

«Τέλος Μαρτίου ήταν υπό προστατευτική φύλαξη 331 ασυνόδευτα. Από τις 14 Νοεμβρίου ήδη ο αριθμός είναι μηδέν», σημείωσε. Τόνισε, δε, ότι πλέον σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επεξεργάζονται έναν συνολικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% οι θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας και θα αγγίξουν το 85% τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί και όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά σε δομές της ενδοχώρας, πλην των ροών του τελευταίου διμήνου.

Αναφερόμενος, τέλος, στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, ο Υπουργός μίλησε για μείωση της τάξης του 98% τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά για τον Δεκέμβριο είπε ότι οι ροές ήταν 143 έναντι 5.946 την ίδια περίοδο πέρσι. «Η χώρα μας φυλάει αποφασιστικά τα σύνορά της. Αντιμετωπίζει με αυστηρότητα, αλλά δικαιοσύνη, τη διαδικασία ασύλου, αλλά πλέον δεν είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης», κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.

Διαβάστε ακόμα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο κόσμος χαίρεται την Αστυνομία στις γειτονιές

 

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.