Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» του προϋπολογισμού - Γιατί ετοιμάζεται για «σύγκρουση»

Η «μάχη» του προϋπολογισμού ξεκινάει σήμερα στη Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ… ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Από την πρώτη στιγμή που ο προϋπολογισμός κατατέθηκε για διαβούλευσή στο κοινοβούλιο, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις διαφωνίες τους σε μια σειρά από θέματα, όπως στις δαπάνες που η κυβέρνηση θα δώσει στην υγεία.

Η «σύγκρουση» αναμένεται σφοδρή, ενώ ήδη από χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την επίθεση με δήλωση του στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ζητώ από τον εισηγητή της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

1) Η χώρα μας έχει την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

2) Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στην χώρα μας είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ενώ τα μεσαία εισοδήματα, που τόσο νοιάζεται η ΝΔ, είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

3) Μετά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επιμένει ότι δεν είναι ανεπαρκή, οι εργαζόμενοι στην χώρα μας είχαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

4) Οι γυναίκες στην χώρα μας είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

ΥΓ Τα στοιχεία αυτά αφορούν όσα έχουν συμβεί μέχρι το πρώτο κύμα. Αυτό που τα είχαμε πάει καλά….

ΥΓ2 Ακόμα περιμένω να μας εξηγήσουν γιατί είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση του COVID19».

Όλο το προηγούμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν πιέσεις σημειώνοντας πως τα νούμερα «δεν βγαίνουν» και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στην υγεία, αλλά και στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζουν πως υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά όσον αφορά τα έσοδα στα οποία στηρίζεται η κυβέρνηση, αφού όπως σημειώνεται υπολογίζεται είσπραξη 3,6 δισ. ευρώ στην είσπραξη φόρων, δηλαδή αύξηση 8,1%, που όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν δικαιολογείται, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιχειρούν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως o προϋπολογισμός κινείται σε «ρυθμούς μνημονίου» και πως θα συντελέσει «στην αύξηση της ανεργίας, δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ στο επίκεντρο της διαμάχης αναμένεται να βρεθεί και πάλι η μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο προϋπολογισμός «προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους, δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet