Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, χωρίς να σαρώσει ένα κυβερνητικό σχήμα που, εν πολλοίς, θεωρείται επιτυχημένο και έχει ακόμα αρκετά καλά ποσοστά αποδοχής, να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και κινήσεις ενίσχυσης σε κρίσιμα πόστα, από το Μέγαρο Μαξίμου ως τα υπουργεία που αποκτούν όλα από έναν τουλάχιστον υφυπουργό. Επιβραβεύονται, δε, και στελέχη που όλο το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν συστηματικά, ενώ εκτός βρέθηκαν λίγοι, αλλά με ενδιαφέροντες συμβολισμούς. 

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει το σήμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης ενόψει μιας χρονιάς με δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις. Είναι σαφές ότι, από την ώρα της ανακοίνωσης, έχουν ξεκινήσει οι συνειρμοί για εκλογές και είναι εξίσου σαφές ότι πολλές από τις κινήσεις που αφορούν το κυβερνητικό σχήμα έχουν να κάνουν και με την ενίσχυση του γαλάζιου στοιχείου μιας κυβέρνησης που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Κρίσιμες είναι οι νέες προσθήκες στο Μαξίμου, με τον σαραντάρη καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη να αναλαμβάνει εκπρόσωπος, κάτι που ήταν γνωστό εδώ και μέρες στους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καίρια, όμως, είναι και η προσθήκη του υφυπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Λιβανίου, ο οποίος έχει…έφεση στην εκλογική προετοιμασία και στην αξιολόγηση των δημοσκοπήσεων, ενώ αναμένεται να επωμιστεί και ένα σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα φλέρταρε με το…burnout, λόγω της υπερσυσσώρευσης καθηκόντων. 

Από τους υπουργούς, αναβαθμίζονται αισθητά ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο Εσωτερικών μετά την καλή θητεία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, απ’ όπου έφυγε όντας αγαπητός στις τάξεις των αγροτών, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μετά τη θητεία του στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πηγαίνει στο «ηλεκτρικό» Εργασίας που έχει μεγάλες μεταρρυθμιστικές ασκήσεις μπροστά του τους επόμενους μήνες. Επίσης, μπορεί ο Στέλιος Πέτσας να αποχωρεί από κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από μια θητεία 18 μηνών, αλλά πηγαίνει ως αναπληρωτής υπουργός (ήταν υφυπουργός) στο υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα με το αβανταδόρικο χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, μείζων η αναβάθμιση του Κώστα Σκρέκα στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η είσοδος του παραδοσιακού συνομιλητή και μετριοπαθούς κοινοβουλευτικού Σπήλιου Λιβανού στο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στηρίγματα με βουλευτές

Από εκεί και πέρα, στα υπουργεία οι κινήσεις είναι κινήσεις στήριξης των υπουργών, με αρκετούς νεοεκλεγέντες βουλευτές, αλλά και ορισμένους έμπειρους. Στους «νέους» συγκαταλέγονται στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Κώτσηρας, στο Παιδείας ο Άγγελος Συρίγος, στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Αμυράς στο Περιβάλλοντος, αλλά και οι δύο πρώην γενικοί γραμματείας, η Μαρία Συρεγγέλα στο Εργασίας και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο Πολιτισμού. Με πολιτική εμπειρία μπαίνουν στο σχήμα η Ζέττα Μάκρη στο Παιδείας, ο Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας-Θράκης, ο Γιώργος Στύλιος για το Κτηματολόγιο στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κώστας Κατσαφάδος στο Ναυτολίας, η Σοφία Βούλτεψη στο Μετανάστευσης, αλλά και η Σοφία Ζαχαράκη στο Τουρισμού που επιφορτίζεται με νέες αρμοδιότητες που ενδιαφέρουν τον κ. Μητσοτάκη. 

Οι χαμένοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα πολιτικά στελέχη πλήρωσαν λάθη και αστοχίες του παρελθόντος. Μείζων περίπτωση αυτή του μέχρι πρότινος ισχυρού υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, στον οποίον προτάθηκε, κατά πληροφορίες, να γίνει δεύτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, χωρίς να δεχθεί. Παραμένει βουλευτής, αλλά είναι σαφές ότι από κορυφαίος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ο έτερος μέχρι πρότινος κεντρικός υπουργός, ο Γιάννης Βρούτσης, περαιώνει τη θητεία του στο Εργασίας και μετακομίζει στα έδρανα της Βουλής ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έχοντας συγκεντρώσει αρκετή δυσαρέσκεια για χειρισμούς το προηγούμενο διάστημα. Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποχώρησε χωρίς να έχει καταφέρει να κάνει αισθητό το μεταρρυθμιστικό του στίγμα, παρά τις πλείστες όσες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ενώ ήσυχα αποχωρεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου. Εκτός του Παιδείας βρίσκεται ο πρώην υφυπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης, ενώ λόγω κατάργησης της θέσης του αποχωρεί από το Μετανάστευσης και Ασύλου ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA