Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει επιδοθεί σε μια «επίθεση γοητείας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποκορύφωμα την επικοινωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Ταγίπ Ερντογάν και την επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιλαμβανόμενη πως οι Ευρωτουρικές σχέσεις πρέπει να εισέλθουν σε μια νέα φάση. Άλλωστε η ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ θα σημάνει σταδιακά και μια επιστροφή σε όρους διπλωματικής κανονικότητας σε βάθος χρόνου και η Άγκυρα προετοιμάζεται για αυτή τη νέα περίοδο, ενώ στον απόηχο των Αμερικανικών κυρώσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αποφασισμένη να σκληρύνει την στάση της απέναντι στη γειτονική χώρα. Υπό αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί και η πιθανολογούμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας που τοποθετείται χρονικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Στο υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι ο κ. Δένδιας δεν έχει δεχθεί κανένα τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του εδώ και μήνες, παρά το ότι ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πορτογαλία πως επίκειται συνάντηση των δυο ανδρών το προσεχές διάστημα. Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό διαμηνύσει τους τρεις όρους κάτω από τους οποίους θα καθήσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, εστιάζοντας στην αποκλιμάκωση τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο, κι επιμένοντας πως αυτός ο διάλογος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο συμφωνημένο πλαίσιο κι όχι με ανοιχτή ατζέντα και πάντως μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Στην Άγκυρα έχουν λάβει το μήνυμα και η πρόσκληση για διάλογο αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ διπλωματικών συμβούλων, ο σύνδεσμος μεταξύ της κ. Σουρανή και του κ. Καλίν είναι αδρανής αν και δεν αποκλείεται να επανενεργοποιηθεί σε περίπτωση που οι δυο ηγέτες αποφασίσουν να συνεννοηθούν σε ένα πλαίσιο κινήσεων για το επόμενο διάστημα.

Η Αθήνα διαψεύδει διαμεσολάβηση Ράμα

Η ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών αμέσως μετά την διήμερη παραμονή του στην Τουρκία γέννησε υποψίες για μεταφορά μηνυμάτα από πλευράς του Έντι Ράμα. Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά αυτή την υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν θέλουμε να μιλήσουμε με την Τουρκία το κάνουμε απευθείας χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης». Σε ό,τι αφορά τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις υπάρχει συναντίληψη αναφορικά με την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το σχετικό συνυποσχετικό αναμένεται να υπογραφεί μετά τις 25 Απριλίου και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην γειτονική χώρα. Για την Αθήνα η συγκεκριμένη διαδικασία αποκτά και μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς η Ελλάδα μπορεί να δείξει προς τον διεθνή παράγοντα αλλά κυρίως προς την Τουρκία ότι είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί και να συνεννοηθεί όπως έκανε με την Ιταλία ή την Αίγυπτο και πιθανότατα τα επόμενα χρόνια και με τη Λιβύη.

Ψηφίζεται στη βουλή η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

Στον αστερισμό των μείζονων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα κινηθεί η Βουλή κατά την επανεκκίνηση των εργασιών της από σήμερα. Το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, αναμένεται να ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να  κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα δώσουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία αμυντική υπεροχή, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1 με τη διαδικασία του επείγοντος. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η συζήτηση αμφότερων των νομοσχεδίων στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τη Γαλλία για τα Rafale, θα συζητηθεί Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1, ενώ από την Τρίτη 12/1 θα ξεκινήσει και η επεξεργασία εκείνου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μάλιστα, για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως υπογράμμισε να καταγραφεί η πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA