Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και το ανατολικό τμήμα, και όχι μόνο στο νότιο. 

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Στην ομιλία του ο κ. Κατρούγκαλος, άφησε αιχμές περί διάστασης απόψεων μεταξύ ΥΠΕΞ και πρωθυπουργού για την Τουρκία. Έφερε ως παράδειγμα την τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μιλώντας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρωθυπουργός με άρθρο του στις 3 εφημερίδες της 9ης Σεπτεμβρίου, μιλούσε για έρευνες σε μη οριοθετημένη περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας είπε: «Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη. Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες. Αναφέρομαι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση».

Ως προς την ερμηνεία φράσεων του πρωθυπουργού, που επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

«Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας», είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα».

Είναι δε αυτό το σημείο, κατά το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών».

Διαβάστε ακόμα:

Βουλή: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

ΣτΕ: Έδωσε το «πράσινο φως» για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA