Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων και στην Κρήτη το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε χθες από τη βουλή ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζοντας ότι η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα του νησιού. Η κίνηση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, η οποία με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οριοθέτησε 24 οικόπεδα στο χώρο που ισχυρίζεται πως σχηματίζεται η Τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μάλιστα τα Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία υποδέχθηκαν τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με αμηχανία.  Ο τίτλος της εφημερίδας Σαμπάχ ήταν «O Έλληνας υπουργός ξεπέρασε το όριο. Βρώμικο παιχνίδι στην Μεσόγειο», ενώ η Haberturk έγραψε «Νεα προβοκάτσια απο την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο». Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων ανατολικά της Κρήτης είναι ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και καταρρίπτει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις τουρκικές αξιώσεις για τουρκική ΑΟΖ που φτάνει τα 6 ναυτικά μίλια από τα ελληνικά νησιά, αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χθες πάντως ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση του δικαιώματός της όποτε αυτή κρίνει σκόπιμο. «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην επικράτειά της οποτεδήποτε το κρίνει» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στη βουλή, δίνοντας έτσι κι αυτός με τη σειρά του το στίγμα των ελληνικών προθέσεων, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε επίσης στην ομοθυμία των πολιτικών δυνάμεων και στην υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, που προσδίδει μια έκταση 10,079 επιπλέον τετραγωνικών χλμ στην ελληνική επικράτεια, ενώ με το κλείσιμο των κόλπων η συνολική αύξηση φτάνει τα 13,000 τετραγωνικά χλμ.

Το περιβάλλον πάντως μέσα στο οποίο η Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, είναι τεταμένο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάς τη Δευτέρα έκανε σαφές πως οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αλλάζουν. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς η ελληνική πλευρά, που βλέπει πως η Άγκυρα ψάχνει τον ένοχο για ένα πιθανό ναυάγιο των διερευνητικών, είναι πως ο διάλογος αφορά αυστηρά την οριοθετήση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο αυτόν με καλή πίστη, με ειλικρινή διάθεση. Γιατί η εθνική άποψη είναι ότι μόνο με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και σίγουρα όχι με απειλές πολέμου. Και φυσικά η διαφορές μας, το έχει πει επανειλημμένως η κυβέρνηση, αφορούν αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», είπε από τη βουλή ο Νίκος Δένδιας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δήλωσε πως οι διερευντικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά αποτελούν άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, ώστε να διερευνηθούν πιθανές συγκλήσεις ώστε να οδηγηθούν οι δυο χώρες στις διαπραγματεύσεις.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο θα γίνει σήμερα, την ώρα που πάντως η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο με 28 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και μία εικονική αερομαχία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA