Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, όπως ήταν αναμενόμενο, να ανεβαίνει και να φλερτάρει ξανά με το τετραψήφιο, στην κυβέρνηση τελούν σε εγρήγορση για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως θα γίνει και στη σημερινή σύσκεψη για τον κορονοϊό, πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00.

Με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται και η εισήγηση του πρωθυπουργού κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού του έτους, το οποίο λαμβάνει μεν χώρα με πυκνή ατζέντα, αλλά σε μια περίοδο, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει να χτυπά καμπανάκια ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από τη στιγμή μάλιστα που και ο εμβολιαστικός σχεδιασμός δεν εξελίσσεται ιδανικά λόγω του πολέμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca και τις κατά πολύ μειωμένες παραδόσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και μπορεί μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων να ξεκινούν τις…τροχιοδεικτικές βολές, στην κυβέρνηση, πάντως, παραμένουν ψύχραιμοι και επισημαίνουν ότι η απόφαση για την επανέναρξη λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων δεν πρόκειται να παρθεί πίσω. Οιαδήποτε διαφοροποίηση θα υπάρξει, μπορεί να γίνει μόνο στις «κόκκινες» περιοχές, όπου τα Λύκεια δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Και μπορεί ο καθηγητής Νίκος Σύψας να προκάλεσε αίσθηση χθες, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά την αναβάθμιση της Αττικής στο «κόκκινο», κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκύπτει με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως αντιτείνουν αρμόδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάθεση μιας περιοχής στο «κόκκινο» σημαίνει, εκτός της μη επαναλειτουργίας των Λυκείων, ότι και τα καταστήματα λιανικής λειτουργούν μεν, αλλά με τη μέθοδο του click away. Τούτων δοθέντων, οι ειδικοί θα αξιολογήσουν σήμερα και αύριο την κατάσταση, αλλά, αν δεν υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.

Βεβαίως, όπως καθίσταται σαφές και παρά την ευφορία του προηγούμενου διαστήματος, θεωρείται δύσκολο να γίνει οιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω βήματα απελευθέρωσης μετά τα σχολεία, δοθείσης και της νέας παραμέτρου των μεταλλάξεων, αλλά και των δυσκολιών στον εμβολιαστικό σχεδιασμό. Με άλλα λόγια, η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και την εστίαση δεν είναι του παρόντος.

Στρατηγική ασφάλειας

Ως προς τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, η χώρα μας χθες έφτασε τους σχεδόν 215.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας κάτι περισσότερο από το 2% του πληθυσμού, όντας σχεδόν ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η ελληνική στρατηγική αποδεικνύεται ασφαλής, καθώς η δεύτερη δόση για κάθε έναν που εμβολιάζεται διαφυλάσσεται και ο σχεδιασμός εξελίσσεται με βάση τις παραλαβές νέων εμβολίων και πάντα κατ’ αναλογίαν. Μάλιστα, η χώρα μας θα φτάσει να κάνει πάνω από 250.000 εμβολιασμούς στο τέλος του μήνα, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε τεθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Έτσι, αποφεύγονται τα κενά στην εμβολιαστική αλυσίδα και οι κακοτοπιές που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία που, ουσιαστικά αναστέλλει το εμβολιαστικό της σχέδιο για ορισμένες μέρες, λόγω έλλειψης δεύτερης δόσης. Ο επιθετικός εμβολιασμός πολιτών μόνο με την πρώτη δόση γυρνά μπούμερανγκ και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία που έτρεξαν πιο γρήγορα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με αποτέλεσμα τώρα και λόγω των καθυστερήσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca να είναι «επί ξύλου κρεμάμενες» λόγω των κενών στις παραδόσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA