Μενού
  • Α-
  • Α+

Τόσο η πολιτική όσο και η ιδιωτική του ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου βρίθουν από γνωστές ή λιγότερο διαδεδομένες ιστορίες που επιβεβαιώνουν την πολύπλευρη προσωπικότητα, το χαρισματικό χαρακτήρα, την υψηλή ευφυία, το αχαλίνωτο πάθος αλλά και το ιδιαίτερο χιούμορ του. Με αφορμή τα 102 χρόνια από τη γέννηση του Χιώτη πρωθυπουργού (5 Φεβρουαρίου 1919) παραθέτουμε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ενός πολιτικού γίγαντα που άλλοτε πετυχημένα κι άλλοτε άγαρμπα, έβαλε την ιστορία του τόπου στο δικό του μονοπάτι.   

Η αποθέωση που διέκοψε τον Μητσοτάκη

Μία από τις πιο ιστορικές στιγμές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου καταγράφηκε το 1989, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Την ώρα λοιπόν, που ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν στο βήμα της Βουλής, μπήκε στην ολομέλεια ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τους βουλευτές της κυβέρνησης να τον αποθεώνουν και τον Μητσοτάκη να αναγκάζεται να διακόψει την ομιλία του.

Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως η καθυστερημένη είσοδος του Ανδρέα ήταν ηθελημένη για να ακολουθήσει αυτή η επίδειξη δύναμης απέναντι στον Μητσοτάκη.

Για την ιστορία, η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε από 155 βουλευτές.

«Ή πηδάς ή σε πυροβολούμε»

Μνημειώδης όμως είναι και η ιστορία της σύλληψης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη χούντα τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967. Την ιστορία τη διηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο ο ίδιος στον Γιώργο Δουατζή:

«Άκουσα έναν αστυνομικό, ο οποίος ήταν στην ασφάλειά μου, να φωνάζει… από ξυλοδαρμό. Και είδα τουλάχιστον τριάντα μαυροσκούφηδες με τα αυτόματα να σπάζουν παράθυρα… να σπάζουν πόρτες. Και δεν φαντάστηκα, ούτε καν, πως επρόκειτο για δικτατορία. Εκείνη τη στιγμή φαντάζομαι πως επρόκειτο για εκτελεστικό απόσπασμα. Αποφάσισα να μην παραδοθώ και πήγα στην ταράτσα, πάνω από μια σοφίτα. Είχα ένα πιστόλι στο χέρι. Με βοήθησε ο γιος μου, ο Γιώργος, να ανέβω».

Οι στρατιώτες πιάνουν τον Γιώργο, που τότε ήταν 15 χρόνων. Τον ρωτούν πού είναι ο πατέρας του και τον απειλούν πως θα τον σκοτώσουν, αν δεν τους αποκαλύψει πού κρύβεται. «Τότε σηκώθηκα, τους είπα “είμαι εδώ”, κρατούσα πιστόλι. Γύρισαν τα αυτόματα (προς εμένα) και μου είπαν “ή πηδάς ή σε πυροβολούμε”».

Ο Ανδρέας πήδηξε στο έδαφος από ύψος 5 μέτρων, χτυπώντας μάλιστα στο ένα πόδι, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη. Μετά από τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, τελικά αποφυλακίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου, παίρνοντας στη συνέχεια το δρόμο για το Παρίσι.

Το δολοφονικό σχέδιο της χούντας

Βέβαια, οι προσπάθειες της δικτακτορίας να «ξεφορτωθούν» τον Ανδρέα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς όπως αποκάλυψε η «Ελευθεροτυπία», η χούντα είχε αναθέσει το 1970 σε Γάλλους εξτρεμιστές την αποστολή να τον δολοφονήσουν.

Μάλιστα, όπως καταδείκνυαν τα αποκαλυπτικά έγγραφα που βγήκαν τότε στη δημοσιότητα, ο Ανδρέας σώθηκε γιατί οι δικτάτορες δεν τα βρήκαν με τους δολοφόνους στα... λεφτά!

Συγκεκριμένα, το δικτατορικό καθεστώς δεν είχε συμφωνήσει στην αμοιβή των εκτελεστών διότι τη θεωρούσε υπέρογκη. Επίσης στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την καταβολή του ποσού, είχε γίνει κάποιο λάθος από την πλευρά των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα οι Γάλλοι εξτρεμιστές να θορυβηθούν.

Τελικά, η απόπειρα δολοφονίας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και τα υπόλοιπα είναι... Ιστορία.

 

Ο Ανδρέας και το ωραίο φύλο: Ένα πάθος που τον έστειλε στον... ψυχίατρο

Είναι γνωστή η... αδυναμία που είχε ο Ανδρέας στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο παντρεύτηκε τρεις φορές αλλά συνδέθηκε ερωτικά με δεκάδες γυναίκες, χαρίζοντας του τον τίτλο του «Δον Ζουάν» της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Μάλιστα, η δεύτερη σύζυγός του Μαργαρίτα Παπανδρέου, αποκάλυψε στο βιβλίο της «Έρωτας και εξουσία» πως το πάθος του Ανδρέα για τις γυναίκες τον είχε στείλει μέχρι και στον... ψυχίατρο.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας πιστός σύζυγος, ώσπου γυρίσαμε στην Ελλάδα» γράφει η Μαργαρίτα Παπανδρέου. «Το χειρότερο από όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο "ενθουσιασμός" τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευθυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ' αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ' όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Οταν απάντησε "όχι", ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».

 

«Άντε ρε μαλάκα Ανδρέα...!»

Χαρακτηριστική του χιούμορ του Ανδρέα Παπανδρέου είναι και η ιστορία που διηγήθηκε στο Provocateur ο Άγγελος Μόσχοβας:

«Λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία και γίνει ξανά κυβέρνηση, κάπου μεταξύ 1992-93, γινόταν η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού ήταν άρρωστος τότε και δεν του επιτρεπόταν να μετακινηθεί για να μην επιδεινωθεί η υγεία του. Δεν θυμάμαι αν το συγκεκριμένο Εκτελεστικό γινόταν στο… «κωλόσπιτο» (όπως το είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος), στη βίλα της Εκάλης δηλαδή, ή στο προηγούμενο σπίτι του. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν εκεί.

Οι κάμερες στήνονται, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να περιμένει. «Μισό λεπτό κύριε πρόεδρε να συνδεθούμε όλοι» του λένε. Ο οπερατέρ ενός καναλιού, με το όνομα «Ανδρέας», αργούσε όμως…  «Άντε ρε μαλάκα Ανδρέα» του λέει ένας συνάδελφος του, οπερατέρ. Και ξαφνικά απαντά μέσα σε απόλυτη σιγή, χωρίς να το περιμένει κανείς,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ εσάς περιμένω παιδιά...»! Αυτό δείχνει πόσο ακομπλεξάριστος ήταν ακόμη και με τους  δημοσιογράφους και τους τεχνικούς».

Η ατάκα στον ΥΠΕΞ για τη Θάτσερ: «Αυτή σε γουστάρει»

Ένας από τους πιο γνωστούς αστικούς μύθους που κυκλοφορούν για τον Ανδρέα είναι και η περιβόητη σκηνή σε ένα ασανσέρ κάπου στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μαρούδας ήταν στο ασανσέρ, εκείνος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (υπουργός Εξωτερικών τότε) και η Μάργκαρετ Θάτσερ με δύο υπουργούς της.

Το κλίμα ήταν τεταμένο καθώς είναι γνωστό πως οι σχέσεις Παπανδρέου-Θάτσερ ποτέ δεν υπήρξαν καλές. Και τότε ο Ανδρέας κοιτά τον Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο και του λέει στα ελληνικά: «Γιάννη, αυτή σε γουστάρει», με τον Χαραλαμπόπουλο να σαστίζει. «Τι λέτε πρόεδρε;», ρωτά τον Παπανδρέου και εκείνος του απαντά, «μην ανησυχείς, δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Και ξέρεις γιατί σε γουστάρει; Γιατί της θυμίζεις λοχία του βρετανικού ιππικού». Τότε ο Ανδρέας ξεσπά στα γέλια με τον υπουργό Εξωτερικών να μένει άναυδος και τη Θάτσερ με τους υπουργούς της να κοιτάζονται...

«Για όνομα του Θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!»

Επιστρέφοντας στο βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου, περιγράφονται και κάποιες «πιπεράτες» λεπτομέρειες από τη ζωή του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι αρχές της σχέσης του με την μετέπειτα σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη.

Συγκεκριμένα, η «Μάργκαρετ» θυμάται τη δεξίωση στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, λίγους μήνες μετά τη γνωριμία του Ανδρέα με την «αεροσυνοδό». Περιμένοντας να φτάσει ο Ανδρέας, η Μαργαρίτα ζήτησε να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα η φίλη της μπήκε στο δωμάτιο και της είπε: «Ήρθε… μαζί της!». «Μαζί της; Τι εννοείς; Έχει τρελαθεί τελείως», αναφώνησε εκείνη και έφυγε από την πρεσβευτική κατοικία. Στην επιστροφή τους την άλλη μέρα στο αεροσκάφος είπε στον Ανδρέα: «Για όνομα του Θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!». «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;», ήταν η (αφοπλιστική) απάντησή του.

Ας θυμηθούμε και το ιστορικό «νεύμα» του Ανδρέα κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ:

https://www.youtube.com/watch?v=HDLX4vcqMZ0

 

Για τα μάτια της Ντόρας

Και μιας ο λόγος για την ατάκα «θα μπορούσε να είναι κόρη σου», πρέπει να σημειώσουμε πως από τον Ανδρέα δεν γλίτωσε ούτε η κόρη του... Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται σε ιστορία που αποκάλυψε ο «Βηματοδότης»!

Ναι, ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώρισε πρώτη φορά σε μία δεξίωση στο Παρίσι, την εποχή που στην Ελλάδα μεσουρανούσε η χούντα.

Η φοιτήτρια τότε κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνόδευε τον πατέρα της στη δεξίωση και ο Ανδρέας μόλις την είδε -χωρίς να γνωρίζει ποια είναι -της απευθύνθηκε λέγοντας της «έχεις ωραία μάτια». Πριν ακόμα τελειώσει τη φράση του, εμφανίστηκε ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που... βιάστηκε να ενημερώσει τον Ανδρέα: «Αυτή είναι η κόρη μου η Ντόρα». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παπανδρέου χωρίς να πάρει τα μάτια του από την Ντόρα του είπε «Αυτό δεν παύει το γεγονός ότι έχει ωραία μάτια».

Ο Ανδρέας και τα... μπουζούκια

Μεγάλος θαυμαστής του ρεμπέτικου, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν συχνός θαμώνας σε μαγαζιά όπου έπαιζαν σημαντικοί συνθέτες της εποχής, όπως στο κέντρο «Χάραμα», που έπαιζε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες είχαν συνδεθεί με στενή φιλία, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως ο Ανδρέας είχε προτείνει στον Τσιτσάνη να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του '80, κάτι που ο γνωστός μουσικοσυνθέτης αρνήθηκε. «Ανδρέα μου, εγώ είμαι ο Τσιτσάνης όλων των Ελλήνων. Αν έρθω μαζί σου, θα χάσω τους μισούς» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του σπουδαίου αυτού συνθέτη.

Παράλληλα όμως, εποχή έχει αφήσει και η φωτογραφία του Ανδρέα να χορεύει ζεϊμπέκικο υπό τον ήχο του αγαπημένου του τραγουδιού από τη Ρίτα Σακελλαρίου «Αυτός ο άνθρωπος αυτός».

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA