Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν άκρως αποκαλυπτικός ως προς το παρασκήνιο των κοινών ενεργειών Ελλάδας και Ισραήλ για το νέο φάρμακο που δοκιμάζει η ομάδα του Ισραηλινού καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ και υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα ως προς την ίαση βαρέων περιστατικών κορονοϊού.

Κρατώντας στα χέρια του το φιαλίδιο που έχει φτιάξει η ομάδα του καθηγητή Άρμπερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διηγήθηκε στους δημοσιογράφους πώς κάλεσε χθες στο γραφείο του τον γνωστό καθηγητή, για να τον ενημερώσει για την πορεία των ερευνών του για το εν λόγω φάρμακο, το οποίο στις πρώτες κλινικές δοκιμές αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό σε 29 από τους 30 ασθενείς που το δοκίμασαν. Το ραντεβού έγινε δύο ώρες πριν τη συνάντηση του κ. Νετανιάχου με τον κ. Μητσοτάκη, κι όμως, η πρώτη ερώτηση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογο του αφορούσε αυτό το Ισραηλινό φάρμακο που έχει προκαλέσει συζητήσεις και ελπίδες στην παγκόσμια κοινότητα.

Κάπως έτσι, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Νετανιάχου κάλεσε στο τηλέφωνο στον κ. Άρμπερ και συζήτησαν από κοινού με τον κ. Μητσοτάκη για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και σε ένα ελληνικό νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα επικοινωνήσει με τον κ. Άρμπερ, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, αλλά και να κανονιστεί σε ποιο νοσοκομείο είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες, προκειμένου να λάβουν χώρα οι εν λόγω κλινικές δοκιμές.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, πολλές χώρες τις προηγούμενες μέρες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, προκειμένου να φιλοξενήσουν κλινικές δοκιμές του πολλά υποσχόμενου Ισραηλινού φαρμάκου. Όπως, δε, υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου, η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για περισσότερες πληροφορίες και η απόφαση για διενέργεια κλινικών δοκιμών και στην Ελλάδα είναι δείγμα της θερμής ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.

«Πράσινο διαβατήριο»

Την ίδια ώρα, εκτός από τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου ο κ. Μητσοτάκης φέρνει από το Ισραήλ και τη συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο», ήτοι τη δυνατότητα των εμβολιασθέντων Ισραηλινών να φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα και πρόσθετους περιορισμούς ενόψει της τουριστικής σεζόν. Ιδανικά, στην κυβέρνηση θα ήθελαν οι πρώτοι Ισραηλινοί τουρίστες να έφταναν ακόμα και στο τέλος Μαρτίου, οπότε και το Εβραϊκό Πάσχα, αλλά σε κάθε περίπτωση στόχος είναι ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις Ισραηλινών τουριστών εντός του 2021. Το καλοκαίρι του 2019 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας περί τους 700.000, αριθμός που είναι και ο πήχης για φέτος, με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί θέλουν, όπου ταξιδεύουν, να υπάρχει ασφάλεια. Με τα σημερινά δεδομένα, δε, η υγειονομική ασφάλεια είναι πρώτιστο κριτήριο, ενώ η «ταχεία λωρίδα», χωρίς περιορισμούς, βελτιώνει τη θέση της χώρας μας. Παράλληλα, η συμφωνία με το Ισραήλ είναι ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια του κ. Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων συζητήσεων για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA