Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί στα «μουλωχτά» με πρόσχημα την πανδημία προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο και της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο και οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε: «Φέρνετε το νομοσχέδιο, ενώ δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικός διάλογος με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς… Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και παρότι έχετε απέναντί σας τους πρυτάνεις, τους φοιτητές, ακόμη και τους αστυνομικούς ακόμη και σημαντικά στελέχη της παράταξής σας, όπως ο κ. Σουφλιάς που έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και ο κ. Φορτσάκης…

Και επιμένετε, ενώ παράλληλα έχετε απέναντί σας την συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών, που δεν μπορούν να εκφραστούν, που κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που θα έχει συνέπεια 24.000 λιγότερους εισακτέους και ενώ αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής στα ιδρύματα εν μέσω πανδημικής χρονιάς. Όλα αυτά ενώ το μυαλό όλων και η σκέψη είναι στην πανδημία και πώς θα γλιτώσουμε και πώς δεν θα κολλήσουμε τον ιό».

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε και «επικοινωνιακές αθλιότητες», όπως τις χαρακτήρισε, που συνόδευσαν την διαχείριση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ικαρία, ενώ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο της επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης από τις διαδηλώσεις.

Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι' αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».

«Προφανώς και το κατάλαβε. Αλλά σε αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε υποπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση, με αλλαγή των λέξεων, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή υπεροπλία» της κυβέρνησης, που της δίνει τη δυνατότητα «να κάνει ό,τι γουστάρει».

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση από Κεραμέως

Με υψηλούς τόνους απέρριψε η Νίκη Κεραμέως την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πίσω από αυτή την πρόταση και την παρέμβαση που ζήτησε να κάνει στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας είναι «η προσπάθειά του να ανασκευάσει την πρωτοφανή δήλωση» που έκανε χθες κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του, λέγοντας πως ««βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο» όταν του έγινε η ερώτηση από τον δημοσιογράφο για «το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση» διαμαρτυρίας.

Η υπουργός είπε, πως ο κ. Τσίπρας «δέχεται το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος!». Εμείς, είπε η κ. Κεραμέως, «λέμε απερίφραστα εκ μέρους της κυβέρνησης: δεν θα σταματήσει η συζήτηση στην Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή αυτή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα. Ο ελληνικός λαός κρίνει».

Επίσης, η υπουργός Παιδείας απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο και προσπαθεί να το περάσει στα «μουλωχτά». Παράλληλα, απέκρουσε τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου» λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια».

Ταραντίλης: Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση». 

Επισήμανε ακόμη ότι «από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα "δέχομαι την ευθύνη" δεν σημαίνει "αναλαμβάνω την ευθύνη". Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες. Τον ρωτάμε επίσης ευθέως:  

Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;  Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας; Αναμένουμε την απάντησή του».

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Τσίπρας δεν ζητάει εκλογές και πότε σχεδιάζει να το κάνει

Πώς φτάσαμε στο τρίτο lockdown- Το παρασκήνιο, οι συσκέψεις και το...ακορντεόν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA