Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρά την “επιχείρηση γοητείας” που επιχειρεί η Άγκυρα από τις αρχές Ιανουαρίου με αφορμή την εκλογή νέας Αμερικανικής διοίκησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να βαλτώνουν στην αβεβαιότητα, απόρροια της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας αλλά και των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο πεδίο. Η Αθήνα χαρακτήρισε στα μέσα της εβδομάδας “αχρείαστη” την Τουρκική NAVTEX και την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίο, εκτιμώντας πως αυτή έγινε καθαρά για να ενοχλήσει, λίγες εβδομάδες πριν τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών. Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στο reader.gr, η νέα Τουρκική πρόκληση γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου θα περίμενε κανείς την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους τόσο στο πεδίο όσο και σε λεκτικό επίπεδο. Η Αθήνα αντέδρασε προβαίνοντας σε επίσημο διάβημα κατά της Άγκυρας, απέφυγε πάντως να συντηρήσει ένα κλίμα αμοιβαίων προκλήσεων και σκληρών δηλώσεων εκατέρωθεν. Όπως μάλιστα σημείωναν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές στο reader.gr “η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο παιχνίδι των εντυπώσεων”.

Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας

Η επιστροφή στο διάλογο είναι απαραίτητη τόσο για πρακτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους. Ελλάδα και Τουρκία έχουν δώσει υποσχέσεις προσήλωσης στον διάλογο στις επαφές τους με τη διεθνή κοινότητα και σε καμία περίπτωση κανείς από τους δυο δεν επιθυμεί να χρεωθεί μια ενδεχόμενη αποτυχία ή τη διακοπή των συνομιλιών. Και μπορεί οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα του διαλόγου να μην είναι υψηλές, σε κάθε περίπτωση πάντως το ζητούμενο για τις δυο πλευρές είναι να παραμείνουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αποδείχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, η ένταση μπορεί να στρατιωτικοποιηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας με βάση τις προτεινόμενες ημερομηνίες και όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, η Ελληνική πρόταση αφορά στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.    

Εκνευρισμός της Άγκυρας για το φόρουμ «Φιλία»

Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας τόσο στα τριμερή σχήματα συνεργασίας όσο και στο άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο έχουν προκαλέσει έναν έντονο εκευρισμό στην Άγκυρα, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Τα σχήματα συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα συνεχιστούν και θα εμβαθύνουν, ενώ φαίνεται πως έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, που βρίσκονται σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η αλλαγή ρητορικής στον Λευκό Οίκο έχει ήδη γίνει αισθητή στην Άγκυρα, τόσο με την προειδοποιητική βολή των κυρώσεων, όσο και από τις σκληρές ανακοινώσεις καταδίκης της Τουρκικής πολιτικής στο θέμα των S-400 αλλά και στα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών. Μέσα σε αυτό το πολυδαίδαλο σχήμα η Αθήνα επιδιώκει να αποδείξει πως παραμένει ο πλεον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις για την ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που λειτουργεί ωςένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας στην Ελληνική αμυντική θωράκιση.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει μια ενημέρωση από τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA