Μενού
  • Α-
  • Α+

Με νέες προκλητικές δηλώσεις επανήλθε χθες ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ βρίσκεται στο Αιγαίο, ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο στο πλαίσιο της παράτυπης τουρκικής NAVTEX. Ο Τούρκος Πρόεδρος θυμήθηκε και πάλι σε ομιλία του τη Σμύρνη, κάνοντας αναφορά στην εκδίωξη των Ελλήνων το 1922, επαναλαμβάνοντας πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν εκ νέου σε προκλήσεις. Την ώρα πάντως που η Αθήνα αναμένει την απάντηση για το εάν και πότε θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές, η Άγκυρα ανακοινώνει την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” που θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου, μέσα στην εβδομάδα δηλαδή που η Αθήνα έχει προτείνει τις πιθανές ημερομηνίες για διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική άσκηση που περιλαμβάνει το σύνολο των δυνάμεων της γείτονος και αναμένεται να διεξαχθεί φέτος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και όχι στη Μαύρη Θάλασσα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα λάβουν μέρος 87 πολεμικά πλοία, 27 μαχητικά αεροσκάφη (τύπου F-16 και F-4 Phantom), 20 ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ομάδες ειδικών δυνάμεων. Πρόκειται για τεράστια κινητοποίηση των τουρκικών δυνάμεων, για ένα προκλητικό σόου της Άγκυρας, που θα παρακολουθήσει ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. 

Το Τσεσμέ εξακολουθεί να πλέει στο Αιγαίο

Η Αθήνα κρατά προς το παρόν χαμηλούς τόνους και δεν απαντά στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε εκ νέου “αχρείαστη ενέργεια” την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίο που δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος. “Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στον διάλογο. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά, για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα διενεργηθεί στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της”, είπε η κ. Πελώνη. Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλέει ασυνόδευτο, εντός της παράνομης NAVTEX, υπό την εποπτεία σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό, διατηρώντας μονάδες στο Αιγαίο, ώστε να προσεγγίσουν την περιοχή, στην περίπτωση που το Τσεσμέ πλαισιωθεί από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Εντωμεταξύ στην ανατολική Μεσόγειο, επιστρέφει δυναμικά το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, με το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ να αποπλέει το πρωί από το λιμάνι της Τουλόν. Τη ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού θα συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα που θα ενταχθεί στη δύναμη κρούσης του ενώ προγραμματίζονται και ασκήσεις ανάμεσα σε γαλλικά Rafale και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μπλίνκεν: «Σημαντικός εταίρος η Τουρκία αλλά και σοβαρή πρόκληση»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν για πρώτη φορά - μέσω τηλεδιάσκεψης  - με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με πληροφοφρίες, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ανέδειξε τη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχήμα “3+1” (Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ +ΗΠΑ) , τονίζοντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών της περιοχής για δημιουργία ενός αφηγήματος ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε πάντως ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη προς τη Δύση. Τόνισε επίσης  ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση προς την Τουρκία, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους για ενίσχυση των σχέσεων τους νοουμένου ότι η Τουρκία επιδείξει αλλαγή στάσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα.

Διαβάστε Ακόμα 

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας οι κινήσεις της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή στην αβεβαιότητα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA