Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας, χθες το βράδυ, στο Action 24, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αγκαλιάζει εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει ρητορική μίσους» ή τουλάχιστον αυτό κάνει μέρος αυτής.

Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή, δήλωσε πως έχει ως στόχο «να εντοπίσει τα παθογόνα φαινόμενα στο δημόσιο διάλογο και εν τέλει στη Δημοκρατία».

Αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το ζήτημα της υπουργού Πολιτισμού και όσων έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του πολιτισμού αλλά και σε άλλους χώρους, έχουν οδηγήσει σε απόλυτη υποβάθμιση του επιπέδου διαλόγου στο δημόσιο βίο, ο οποίος παίρνει χαρακτήρα μιας εχθροπάθειας, ενός διχασμού», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι υπάρχει μια μερίδα, η οποία ακολουθώντας πολιτική ταυτοτήτων, έρχεται και καταδικάζει, στοχοποιεί, προβαίνει σε δολοφονίες χαρακτήρων με τρόπο που «η Μεταπολίτευση δεν έχει γνωρίσει».

«H ελληνική πολιτική σκηνή είχε ένα στοιχείο μερικού διχασμού, αν μη τι άλλο όμως υπήρχε μια κρίσιμη παραδοχή, ότι δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Φοβούμαι ότι έχουμε φθάσει στο επίπεδο πλέον να μην υπάρχει ούτε το τελευταίο αυτό ανάχωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αφετηριακή θέση εξάλλου ότι το φαινόμενο δεν έχει πολιτική ή κομματική ταυτότητα, αλλά είναι βαθύτατα κοινωνικό, ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του, γιατί δεν βρέθηκαν όλοι αλληλέγγυοι απέναντι στο φαινόμενο, αντιθέτως «βρισκόμαστε σε ένα δευτερογενή διχασμό»: «άλλες παρατάξεις είναι παιδεραστές και άλλες τιμητές. Πρόκειται για απόλυτο ευτελισμό του πολιτεύματος».

Κομματική εκμετάλλευση της υπόθεσης Λιγνάδη

Στην ουσία, τώρα, της υπόθεσης Λιγνάδη, ο κύριος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη - η οποία δόθηκε την ίδια ημέρα - ενώ διερωτήθηκε αν «ήταν ποτέ δυνατόν να πιστεύει κάποιος, έστω από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι γνώριζε κάποιος το ποιόν της πράξης που φέρεται να έχει διατελέσει ο κύριος Λιγνάδης και παρά ταύτα να διορίστηκε;

Υπάρχει», συνέχισε, «μια βαθύτατα ανοίκεια κομματική εκμετάλλευση του φαινομένου, υπάρχει μια στοχοποίηση ανθρώπων, πρωτίστως της υπουργού Πολιτισμού αλλά και άλλων, όπως ο υφυπουργός κύριος Σκέρτσος, ο οποίος δέχθηκε μια επίθεση που πραγματικά δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ.

Είναι μια κατάσταση νοσηρή, φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον μέρος αυτής, αγκαλιάζει αυτήν την εχθροπαθή ρητορική, αγκαλιάζει αυτή τη ρητορική μίσους - και αυτό έχει πάρα πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για την ίδια την κοινωνία», κατήγγειλε ο υπουργός.

Καμία πολιτική ευθύνη Μενδώνη

«Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, υπήρξαν άμεσα αντανακλαστικά (…) δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη εκ μέρους της κυρίας Μενδώνη κατά το μέρος ότι η ίδια δεν γνώριζε κατά το χρόνο του διορισμού ο,τιδήποτε σε σχέση με τον κύριο Λιγνάδη. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από οποιοδήποτε χώρο, άλλωστε ο κύριος Λιγνάδης ήταν ένας μάλλον αναγνωρισμένος τότε, καλλιτέχνης», ανέφερε ακόμη.

Και, αν και αναγνώρισε ότι «υπήρξε ένας εσφαλμένος χειρισμός στην επικοινωνία», επέμεινε ότι δεν υπήρξε «καμία καθυστέρηση επί της ουσίας», χαρακτηρίζοντας συγχρόνως την Λίνα Μενδώνη «εξαιρετική δημόσια λειτουργό», αλλά και «εξέχον διοικητικό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού».

Κακό προηγούμενο η προνομοιακή μεταχείριση κρατουμένων

Κλείνοντας με το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός επικαλέστηκε το ελληνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Συνεπώς, «το να ζητά κάποιος προνομιακή μεταχείριση απέναντι στο νόμο εκ του γεγονότος ότι κάνει απεργία πείνας, δεν τιμά τη Δημοκρατία, δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο», γιατί αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε «μια αδύναμη πολιτεία».

Με την ταυτόχρονη υπόμνηση εξάλλου ότι το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού είναι μόνο για υποδίκους και όσους έχουν ελαφρές καταδίκες», συμπέρανε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρέπει να βρίσκεται σε άλλο κατάστημα.

Σε ό,τι αφορά τέλος την υποχρεωτική σίτιση, απάντησε πως αυτή προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία, επίσης έχει γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης κόντρα στη «λάσπη», αλλά και έτοιμος για «σκληρό ροκ» στη Βουλή

Πως ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να «στριμώξει» σήμερα τον Μητσοτάκη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA