Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Φεβρουάριος ήταν ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για το κυβερνητικό επιτελείο. Μια σειρά από κρίσεις, θεωρητικά ήσσονος σημασίας εν σχέσει με τις μεγάλες προκλήσεις του κορονοϊού και των ελληνοτουρκικών, δοκίμασαν τις αντοχές της κυβέρνησης, με το κυβερνητικό επιτελείο σε μια διαρκή ετοιμότητα, σε περίπτωση που…ξεσπάσει η επόμενη κρίση. Αρχής γενομένης από την Ικαρία και στη συνέχεια με τις συνέπειες της «Μηδείας» και με κορωνίδα τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας, έστω και αν στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών που είναι εις γνώσιν του Reader.gr δεν υπάρχει κάποια μείζων δημοσκοπική μεταβολή.

Κι όμως, εν μέσω αυτού του δύσκολου κλίματος, με την κυβέρνηση να παίρνει, σύμφωνα με την κεντρική ανάλυση, «καλό βαθμό» στα μείζονα και να βρίσκεται αντιμέτωπη με «σκόρπιες» κρίσεις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδωσαν κρίσιμες ανάσες και ευκαιρία για επανασυσπείρωση. Το…τρεντάρισμα του hashtag #ΝΔ_Παιδεραστές χτύπησε νεύρο σε πλείστους όσους ψηφοφόρους της ΝΔ, ακόμα και αυτούς που αισθάνονταν δυσφορία με πρόσφατους χειρισμούς. Η απόπειρα κομματικοποίησης της υπόθεσης Λιγνάδη, η οποία το Σαββατοκύριακο πήγε χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, γύρισε αντίστροφα σε αρκετές περιπτώσεις και έδωσε την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα να ανασυντάξει και να επανασυσπειρώσει δυνάμεις. Και μετά ήρθε η συζήτηση στη Βουλή χθες, η οποία μπορεί να μην εξελίχθηκε σε ένα σκηνικό… «αίματος και άμμου», αλλά προσέφερε σημαντικά βέλη στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Πιο σημαντικό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι η ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην πει κουβέντα για τη νέα χυδαία ανάρτηση του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ-ένα απρόσμενο δώρο στον κ. Μητσοτάκη την παραμονή της συζήτησης-θα αξιοποιηθεί δεόντως από τα κυβερνητικά στελέχη. «Ο κ. Τσίπρας έδειξε καθαρά ότι είναι δέσμιος του κ. Πολάκη και των υπολοίπων. Δεν τόλμησε να κρατήσει καμία απόσταση. Μίλησε για “πληκτρολόγια”, δεν βρήκε να πει κουβέντα όμως, για τον κ. Πολάκη, την κ. Ελευθεριάδου, τον κ. Βαξεβάνη», έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη για την άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει σαφείς και ονομαστικές αποστάσεις από όσα είπαν στελέχη του κόμματος του, παρά διαφοροποιήθηκε, γενικώς, από αθλιότητες που γράφτηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες στα social media.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Πολάκης λειτουργεί απωθητικά για μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, πολλώ δε για το κεντρογενές, το οποίο ο κ. Τσίπρας έχει προσπαθήσει να προσεταιριστεί με ανοίγματα, αξιοποιώντας το παρατατεταμένο lockdown και τις οικονομικές του συνέπειες. Υπό αυτό το πρίσμα, χθες ο κ. Τσίπρας εξυπηρέτησε το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αναγνωρίζουν ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί, μιας και η κυβέρνηση πρέπει να βγει από το σπιράλ της διαχείρισης εξωγενών και, πολλές φορές, αυτοτροφοδοτούμενων κρίσεων. Ο Μάρτιος θα είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας στον δρόμο προς την «Ελευθερία», καθώς θα προχωρά η διαδικασία των εμβολιασμών και στόχος είναι, όποτε και αν αρθούν κάποιοι περιορισμοί, αυτοί να μην επανακάμψουν εν συνεχεία. Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται και ένα επικοινωνιακό restart στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτόν τον άξονα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν άμεσα κάποιες εκπλήξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA