Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα αποφεύγει την ευθεία απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις διότι θέλει να κρατήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών στις ράγες. Μάλιστα σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε το αυστηρό πλαίσιο διαλόγου των διερευνητικών επαφών, ζητώντας από την Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους – υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος έτεινε χείρα φιλίας στον Τούρκο Πρόεδρο όταν ανέλαβε την εξουσία. Σε καθημερινή βάση πάντως ο Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο τη ρητορική του. Μάλιστα χθες έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί την θλιβερή ιστορία του μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία που σκόρπισε το θάνατο σε τζαμιά εναντίον μουσουλμάνων για να αιτιολογήσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την ίδια στιγμή το ωκεανογραφικό Τσεσμέ επέστρεψε στο λιμάνι της Σμύρνης εν αναμονή της έναρξης της Τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», που θα βγάλει σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα ένα μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλά εκ νέου για λύση δυο κρατών στην Κύπρο και διαμοιρασμό των εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής πάντως η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο πλευρών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ είναι πια σαφές ότι η Τουρκία ασφυκτιά στο σφικτό πλαίσιό τους και θα επιθυμούσε άνοιγμα της ατζέντας.

Τέλη Απριλίου η Πενταμερής για την Κύπρο στην Γενεύη

Χθες πάντως ανακοινώθηκε ότι η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η σύγκλιση της πενταμερούς γίνεται στον απόηχο της Τουρκικής θέσης για τη λύση των δυο κρατών που δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Ελληνική πλευρά, ούτε την ΕΕ αλλά ούτε και τη Βρετανία. Όπως σημειώνει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία».

Στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Αθήνας και Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Δένδιας και Τσαβούσογλου έχουν να βρεθούν σε τετ-α-τετ συνάντηση από τον περασμένο Οκτώβριο στη Μπρατισλάβα.

Στις 2 και 3 Μαρτίου αναμένεται πάντως να φτάσει στην Κρήτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» για μια ακόμα κοινή αεροναυτική άσκηση ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων, ενώ χθες η φρεγάτα «Κανάρης» εντάχθηκε στην Γαλλική ναυτική δύναμη, που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο στην Κορσική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA