Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δένδιας για διερευνητικές επαφές: Θα ακολουθήσει, πιστεύω κι ευελπιστώ και ο 62ος γύρος

Την πίστη αλλά και την ελπίδα πως η Άγκυρα θα επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο διαδικτυακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής».

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων, όμως «δεν θεραπεύει τα αίτια», ενώ δεν φάνηκε αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου, αφού, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει με την Τουρκία ένα κοινό νομικό πλαίσιο αναφοράς, δηλαδή το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ο φόβος των Ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020. Έτσι, κατέστη δυνατή η έναρξη διαλόγου / διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου. Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος», είπε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει απευθύνει πρόσκληση στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει, θετικά ή αρνητικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της.

Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία.

Ο κύριος Δένδιας, τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο κατά το περασμένο διάστημα.

Διαβάστε ακόμα

«Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση»: Ο Ακάρ επιμένει για την παρενόχληση ελληνικών F-16 στο «Τσεσμέ»

Αθήνα κι Άγκυρα δεν βρίσκουν σημεία επαφής


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Τουρκία #Ελλάδα