Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Κυπριακό στο προσκήνιο - ο Μπορέλ στην Λευκωσία την Πέμπτη

Οι ασκήσεις που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της Άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα” καθυστερούν την έναρξη των διερυνητικών επαφών αφού η Άγκυρα εξακολουθεί να μην απαντά στην πρόσκληση της Αθήνας. Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στην Κύπρο και στις εξελίξεις που φέρνει η επίσκεψη του ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για τα εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο νησί.

Χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο Νίκος Δένδιας και στο επίκεντρο βρέθηκε ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, με σκοπό της συνάντησης το να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική θα βρεθεί στην Κύπρο στις 4 και 5 Μαρτίου και αναμένεται να συζητήσει με τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές το σχήμα λύσης του Κυπριακού. Η λύση των δυο κρατών για την οποία μιλούν τα μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος από τον Νοέμβριο, έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (τόσο με δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ). Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος στο σύνολό της το 2003 και με ειδικό πρωτόκολλο έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της, για όσο καιρό δηλαδή η κυβέρνηση της μόνης αναγνωρισμένης Κυπριακής δημοκρατίας, δεν μπορεί να ασκήσει κυριαρχία στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας. Στην περίπτωση δηλαδή που επιτευχθεί η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα ενταχθεί και το βόρειο τμήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στις δημόσιες δηλώσεις των δυο ανδρών αναμένεται να αναδειχθεί και η πίεση που ενδεχομένως θα ασκήσει ώστε να αποτρέψει την Τουρκική πλευρά από την εμμονή της στη λύση των δυο κρατών. Ερώτημα παραμένει βέβαια στην παρούσα φάση το κατά πόσο η Τουρκία θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό. Κι αυτό γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Τουρκία θα επιδιώξει να βάλει εμπόδια στην παρουσία της στην διαδικασία της πενταμερούς. Στην όλη εξίσωση πάντως εμπλέκεται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί συνολικά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, η έκθεση Μπορέλ για την γειτονική χώρα, οι πιθανές κυρώσεις αλλά και η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δυο πλευρών.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.