Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόγραμμα θα τεθεί ουσιαστικά σε «διαβούλευση», θα διανεμηθεί στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας, αλλά και σε οργανισμούς ασθενών προκειμένου να γίνουν παρατηρήσει και να δημιουργηθεί «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού», όπως επεσήμαιναν χθες χαρακτηριστικά.  

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Αυτό θα είναι η κεντρική μας πολιτική αναφορά για την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι είναι κρίσιμο και μεγάλο θέμα αυτό που ανοίγουμε, το θέμα της υγείας.

Πρώτη δέσμευση είναι ότι θα ακούσουμε. Δεν ήρθαμε σήμερα να εξαγγείλουμε την Αγία Γραφή, ήρθαμε να ακούσουμε. Άρα, όλες οι συμβολές είναι χρήσιμες. Και το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει αυτό το πρόγραμμα και με τους ανθρώπους της επιστήμης και με τους ανθρώπους της Υγείας και με τους πολίτες ώστε να το ενισχύσουμε, να το κάνουμε καλύτερο.

Δεύτερη δέσμευση είναι ότι στον βαθμό που θα κληθούμε να το εφαρμόσουμε κάποια στιγμή, και αυτή είναι και η προσωπική δέσμευση, βήμα-βήμα θα λογοδοτούμε απέναντι στους πολίτες για την υλοποίησή του. Διότι πολλές φορές όταν είσαι στην αντιπολίτευση λες πράγματα που μετά τα ξεχνάς. Νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο αυτό, η λογοδοσία απέναντι στις προγραμματικές δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα.»

Η «λαμπερή» εκδήλωση

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονταν εξάλλου στην Κουμουνδούρου από την παρουσίαση και την εξέλιξη της εκδήλωσης, αλλά και από την συμμετοχή των υγειονομικών σε αυτήν.

Μεγάλη ικανοποίηση υπήρξε και για το γεγονός πως συμμετείχαν επιστήμονες όπως ο καθηγητής Ιατρικής του Harvard Όθωνας Ηλιόπουλος, ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλος, που «με το κύρος και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους μπορούν να βοηθήσουν το κόμμα να δημιουργήσει ένα σύστημα υγείας που θα έχει συνδυάσει τα θετικά στοιχεία συστημάτων όπως αυτό της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ».

Η συμμετοχή των υγειονομικών ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρας, οι οποίοι σημείωναν πως οι χίλιες πρώτες θέσεις είχαν συμπληρωθεί σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα.

Όπως υποστήριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μια εκδήλωση σε πρότυπα χωρών του εξωτερικού», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «θα αποτελέσει «οδηγό» και για τις μελλοντικές προτάσεις του κόμματος».

Επίσημη… σιωπή για Δρίτσα

Η… παραφωνία στο χθεσινό «πανηγυρικό κλίμα» που επικρατούσε στην Κουμουνδούρου με αφορμή την εκδήλωση της παρουσίασης του νέου ΕΣΥ ήταν οι πρωινές δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη».

Επίσημα από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως από τη στιγμή που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, δεν θα υπήρξε συνέχεια:

Στη δήλωση του ο κ. Δρίτσας ανέφερε: «Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η Ν.Δ. παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου.

Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν", αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα.

Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα».

Παρά τα όσα έλεγαν «επίσημα» όμως, στην Κουμουνδούρου επικράτησε εκνευρισμός χθες, όταν κι έγινε γνωστή η συγκεκριμένη δήλωση, αφού όπως σημείωναν χαρακτηριστικά «κάθε φορά δίνουμε αφορμή να αλλάζει η ατζέντα της συζήτησης και να γυρνάει εναντίον μας. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να βάζουμε… τρικλοποδιές στον εαυτό μας».  

Ακούστηκε μάλιστα η άποψη να κληθεί ο Θοδωρής Δρίτσας από το «πειθαρχικό», δηλαδή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Όλγα Γεροβασίλη για να δώσει εξηγήσεις, όμως επικράτησε η άποψη να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα, σημειώνοντας πως αυτό θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί της Νέας Δημοκρατίας». Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει μια «γενική σύσταση» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA