Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Άγκυρα επιμένει να μην απαντά στην πρόσκληση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών κι αντιθέτως συνεχίζει να προκαλεί με νέες δηλώσεις. Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στο σύνολο των πολιτικών της Δύσης χαρακτηρίζοντάς τους ανίκανους, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για ρατσισμό και ισλαμοφοβία. Από τα πυρά του, δεν γλύτωσε ούτε η Γαλλία παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τον Εμμανουέλ Μακρόν, την πρώτη μετά από σχεδόν έξι μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προς τον Γάλλο Πρόεδρο ότι ο διάλογος μεταξύ ηγετών πάντα παίζει ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, ενώ κατά την ίδια πηγή, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι γαλλοτουρκικές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στον Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Προηγουμένως ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε ένα πλαίσιο εννέα σημείων με στόχο “την προστασία της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα.

Οι κινήσεις Ερντογάν δεν φαίνεται να συγκινούν τις ΗΠΑ. Με διακομματική επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναπροσαρμόσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα, σταθμίζοντας την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» επί εποχής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή γίνεται λόγος για τον ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων από την τουρκική κυβέρνηση, την περιστολή της ελευθεροτυπίας και τις φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων μειονοτήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο πρόκλησης ή εκδήλωσης προβοκάτσιας από την Τουρκία. Μέχρι στιγμής πάντως, μικρός αριθμός τουρκικών πλοίων έχει συγκεντρωθεί στα μικρασιατικά παράλια, ενώ και το Τσεσμέ αποχώρησε από το Αιγαίο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA