Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Άγκυρα είχε επιλέξει να μην απαντήσει για περισσότερο από ένα μήνα στην πρόσκληση της Αθήνας - αντ’αυτού είχε προτιμήσει να εκδόσει NAVTEX μέσω των οποίων το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ έπλεε στο Αιγαίο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα η Άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” έδωσε την ευκαιρία στην γειτονική χώρα να κάνει επίδειξη ναυτικών ικανοτήτων. Στην Αθήνα κατανοούν πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί την συνέχεια των διερευνητικών επαφών, αφού αυτές διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο (έχουν ξεκινήσει από το 2002 και έχουν ως μονοθεματική σχεδόν ατζέντα την διερεύνηση σχημάτων κάτω από τα οποία οι δυο χώρες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο). Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα εδώ και ένα δίμηνο περίπου προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη (και κυρίως τη νέα Αμερικανική διοίκηση) πως προσέρχεται σε έναν διάλογο με την Αθήνα, αφήνοντας το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και την ίδια στιγμή πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό ακροατήριο, επιδιώκοντας να αποδείξει πως σέρνει την Αθήνα σε ένα διάλογο εφ’όλης της ύλης.

Ίσως για αυτό δεν παραξένεψε πολλούς την προηγούμενη Τετάρτη η ταυτόχρονη ανακοίνωση από τα δυο υπουργεία Εξωτερικών για τη συνέχεια του διαλόγου, με την Τουρκική πλευρά όμως να διαφορροποιείται λεκτικά απέναντι στην Αθήνα σε δυο σημεία: Πρώτον, δίπλα από τις διερευνητικές επαφές, τοποθετούσε και τις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν την επόμενη μέρα (Τετάρτη 17 Μαρτίου) δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός διευρυμένου διαλόγου με την ελληνική πλευρά. Και δεύτερον, βάπτιζε για πρώτη φορά σε επίσημη ανακοίνωση τις διερευνητικές ως “συμβουλευτικές” επαφές. Η Αθήνα βέβαια έσπευσε ήδη από το βράδυ της Τρίτης να διευκρινίσει πως για την ελληνική πλευρά οι επαφές παραμένουν διερευνητικές, ενώ την περασμένη Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνησε πως ο λόγος που τις διερευνητικές ακολουθούν διαδοχικά οι πολιτικές διαβουλεύσεις είναι η παρουσία του Τούρκου μόνιμου υφυπουργού εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ στην Αθήνα και στις δυο διαδικασίες.

Μυστήριο με Καλίν

Η σύνθεση της Τουρκικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί την Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο. Στην προηγούμενη συνάντηση των δυο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιανουάριο, συμμετείχε ο στενότερος συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προσδίδοντας και μια μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση στη διαδικασία. Παραμένει άγνωστο το εάν θα συμμετάσχει στη μεθαυριανή συζήτηση. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο διάλογο με την ίδια σύνθεση, δηλαδή τον Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού και την κ. Ιφιγένεια Καναρά. Την επόμενη μέρα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα συμμετάσχει στις πολιτικές διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, η ατζέντα των οποίων εκείνονται σε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων την οποία ορίζει πάντα ο οικοδεσπότης.

Η πρόθεση της Άγκυρας είναι διπλή: αφενός να καταγραφεί στην έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών η προσήλωσή της στο διάλογο (στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες των χωρών-μελών θα αξιολογήσουν την πορεία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ), αφετέρου θα επιχειρήσει να πείσει το εγχώριο της ακροατήριο πως η ατζέντα της συζήτησης με την Αθήνα διερύνεται. Σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια Ερντογάν πάντως αποτελεί η σκληρή στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ που δείχνει να μην συγκινείται από τις ασκήσεις γοητείας που επιχειρεί η Άγκυρα και μέχρι στιγμής επιμένει στις αυστηρές κυρώσεις και στη λεκτική καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν με αφορμή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό αλλά και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA