Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μεγάλη καθυστέρηση στην επανέναρξη του διαλόγου οφείλεται στην Τουρκική πλευρά που σκόπιμα κωλυσιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα δίνοντας την αίσθηση ότι η υπόθεση των διερευνητικών επαφών δεν την αφορά. Κι αν δεν υπήρχε ο χρονικός ορίζοντας της 25ης Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας η πιθανότητα διενέργειάς τους θα ήταν πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία επιθυμεί να καταγραφεί πως η ίδια μπαίνει στον διάλογο με την Ελλάδα, ως κομμάτι της θετικής ατζέντας στη σχέση της με την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως το στενό κοστούμι των διερευνητικών επαφών δεν την αφορά. Ας μην ξεχνάμε πως η ατζέντα των συζητήσεων περιορίζεται αποκλειστικά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κι αυτό είναι κάτι με το οποίο η Άγκυρα δεν μπορεί να συμφιλιωθεί.

Στην σημερινή συζήτηση επικεφαλής από την ελληνική πλευρά θα είναι ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ από την πλευρά της Άγκυρας επικεφαλής θα είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Δίπλα στον Παύλο Αποστολίδη θα βρίσκεται ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού αλλά και η διευθύντρια του γραφείου του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Ιφιγένεια Καναρά. Πλάι στον κ. Ονάλ θα είναι ο διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Τσαγατάι Έρτζιγιες.

Η συζήτηση των δυο πλευρών αναμένεται να ξαναπιάσει το νήμα από την προηγούμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι δυο πλευρές συζήτησαν για περίπου τρεις ώρες κι ανανέωσαν το ραντεβού του για τον Μάρτιο. Το περιεχόμενο των συζητήσεων παραμένει εμπιστευτικό και η ενημέρωση γίνεται μόνο στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών.

Ρηματική Διακοίνωση της Άγκυρας για ένα Μνημόνιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Χθες πάντως, παραμονές της έναρξης του διαλόγου, η Τουρκία εξέδωσε ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας από τις χώρες αυτές να ζητήσουν άδεια πριν πραγματοποιήσουν εργασίες στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ένσταση της Τουρκίας φέρεται να έχει σχέση με το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου 2021 σχετικά με το έργο του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού (Eurasia Interconnector) που προβλέπει την δημιουργία ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στη διακοίνωση αναφέρεται: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της χώρας μας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA