Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 4ωρη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, Αθήνας και Άγκυρας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία δεν έκανε σοφότερες τις δυο πλευρές. Και μπορεί στα επίμονα ερωτήματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών να συναντήσαμε στόματα “ερμητικά κλειστά”, όμως στην έξοδο της ελληνικής ομάδας η απάντηση που δόθηκε χαρακτήρισε “καλό το κλίμα” στη συζήτηση των δυο πλευρών. Μάλιστα ο Πρέσβης κ. Αποστολίδης απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν θα υπάρξει και 63ος γύρος στις διερευνητικές επαφές που βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου θα πρέπει να διεξαχθούν στην Άγκυρα.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει το πότε και το εάν θα πραγματοποιηθεί ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Σε κάθε περίπτωση όμως, από τη χθεσινή μέρα προκύπτουν δυο συμπεράσματα για τη στάση της Αθήνας: πρώτον, ότι ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συντηρήσει ένα κλίμα διαλόγου με την απέναντι πλευρά, παρά τις κωλυσιεργίες αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις. Άλλωστε παραμονή της συζήτησης η Τουρκική πλευρά εξέδωσε ρηματική διακοίνωση κατά της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Αθήνα να αφήνει αναπάντητη την πρόκληση. Δεύτερον, η κυβερνητική πρόθεση είναι να στηριχθεί η διαδικασία με τη συγκεκριμένη ατζέντα και λειτουργία. Αυτό αποδείχθηκε από την επίσκεψη που έκανε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, στο γεύμα εργασίας των δυο πλευρών. Μπορεί να μην κάθησε στη διάρκεια της συζήτησης όπως έκανε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμπραχίμ Καλίν, στενότερος συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, όμως η παρουσία της μετέφερε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της διαδικασίας από το Πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Άγκυρα πάλι πέτυχε τον πρωταρχικό της σκοπό 10 ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάφερε να εγγράψει στην “θετική ατζέντα” την στήριξη μιας διαδικασίας διαλόγου με την Αθήνα απομακρύνοντας κάθε υποψία επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων. Και την ίδια στιγμή, βαπτίζοντας τις διερευνητικές επαφές ως “συμβουλευτικές”, καταφέρνει να “πουλήσει” στο εσωτερικό της ακροατήριο μια επίφαση “διαπραγμάτευσης” με την Ελλάδα. Όσο κι αν αυτό απέχει από την πραγματικότητα.

Σήμερα οι πολιτικές διαβουλεύσεις

Το δεύτερο μέρος της διαλογικής διαδικασίας μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρα ξεκινάει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών κι αφορά στην επανάληψη των πολιτικών διαβουλεύσεων που υπό κανονικές συνθήκες διεξάγονται μια φορά κάθε εξάμηνο. Η τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Σήμερα στις 10 το πρωί ο Γ.Γ. του υπουργείο Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Βάσει πρωτοκόλλου την ατζέντα της συνάντησης ορίζει η χώρα που φιλοξενεί τις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα περιλαμβάνουν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Θεωρείται όμως πιθανό η Άγκυρα να θέσει μια σειρά ζητημάτων όπως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA