Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προτείνει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τυπου, μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

Η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.

Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Μητσοτάκης: Η Κομισιόν υλοποιεί την πρότασή μας

«Η Ευρώπη υλοποιεί την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού είναι σε πορεία εφαρμογής. Είναι μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και στις οικονομίες που εξαρτώνται σημαντικά από αυτόν», έγραψε στο twitter, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις Φον Ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η πρόταση Μητσοτάκη στην Φον Ντερ Λάιεν

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε πέσει στο τραπέζι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη από τον Ιανουάριο, με τον πρωθυπουργό να στέλνει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», έγραφε στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί». «Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά», υπογράμμιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού», αλλά για μια διευκόλυνση των πολιτών της Ένωσης που έχουν ήδη εμβολιαστεί να ταξιδεύουν χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ήταν η Ελλάδα που, πέρυσι το καλοκαίρι, είχε ρίξει στο τραπέζι την φόρμα του PLF, με αποτέλεσμα αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη συνέχεια να αποταθούν στις ελληνικές αρχές ζητώντας know how για το ζήτημα αυτό που επιτρέπει τον στοχευμένο έλεγχο ταξιδιωτών, με βάση το προφίλ τους και την περιοχή, από την οποία προέρχονται.

Η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να αποδοκιμάσει την κυβερνητική πρόταση, μετά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιανουαρίου, όπου το θέμα του πιστοποιητικού είχε τεθεί, χωρίς να υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού. «Ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε», υπογράμμιζε σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου. Προσέθετε, δε, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA