Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών θα γίνει - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο είναι σαφές πως η γραμμική εξέλιξη των πραγμάτων το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο δείχνει προς την πραγματοποίηση της συνάντησης. Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν στο reader.gr πως η Αθήνα ακολουθεί μια “κλιμακωτή” διπλωματική στρατηγική γεγονός που σημαίνει ότι η σύναντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, έρχεται ως φυσική συνέχεια των διερευνητικών επαφών αλλά και των πολιτικών διαβουλεύσεων. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως “η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών είναι ακόμη μακριά”, παρά ότι στις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως στη συνάντηση των δυο υπουργών θα γίνει μια προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι σε καλύτερη φάση από αυτή που οι δυο πλευρές βρίσκονταν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. “Χρειάζεται χρόνος να χτιστεί η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη χτίζεται και με έργα και με πράξεις”, είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πως η Άγκυρα θα απέχει από κάθε προκλητική ενέργεια το επόμενο διάστημα, ενόψει μάλιστα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα κριθεί συνολικά το πλαίσιο της σχέσης Ευρώπης  - ΕΕ. Η Άγκυρα έχει μπροστά της μια σειρά ζητημάτων όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης αλλά και το ζήτημα της χρηματοδότησης για το προσφυγικό. Κι ενώ η πιθανότητα κυρώσεων έχει φύγει από το τραπέζι στην παρούσα φάση, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Άγκυρα θα καταφέρει να αποσπάσει την “θετική ατζέντα” στα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου.  Άλλωστε η θετική ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι υπάρχει, αλλά για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται η Τουρκία να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, διαφορετικά θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένες μετρήσιμες συνέπειες.

Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει διαδραματίσει και η Ουάσιγκτον. Τα μηνύματα που έχει λάβει η Άγκυρα από την νέα Αμερικανική διοίκηση είναι αποθαρρυντικά: ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν έχει μιλήσει ευθέως για παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον Ερντογάν. Την ίδια στιγμή πρόθεση άρσης των αμερικανικών κυρώσεων δεν υπάρχει, ενώ η χθεσινή επίθεση Μπάιντεν κατά Πούτιν αποδεικνύει πως οι χώρες που θεωρούνται υποχείρια της Ρωσίας (όπως η Τουρκία) θα τύχουν αντίστοιχης μεταχείρισης.

Η Τουρκία επιδιώκει να συντηρήσει την εικόνα μιας δύναμης που επενδύει στον διάλογο, ενώ η Ελλάδα κερδίζει χρόνο: από τη μια απομακρύνει την ένταση στο πεδίο κι από την άλλη συνεχίζει το χτίσιμο διπλωματικών και περιφερειακών συμμαχιών και ενισχύει την αμυντική της θωράκιση. Όλα τα παραπάνω συνυπολογίστηκαν και οι δυο χώρες επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εννέα μήνες μετά την κρίση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA