Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως για την εξάπλωση του κορονοϊού φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αστεία, αλλά είναι κι εξοργιστική για τους πολίτες που εδώ κι έναν χρόνο βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη ούτε για τα μέτρα, ούτε για την κατάσταση στο ΕΣΥ».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και χθες απαντήσεις (είχε αναφερθεί σε αυτό και την Παρασκευή) όσον αφορά την κατηγορία πως το κόμμα του στηρίζει τις διαδηλώσεις οι οποίες σπείρουν τον κορονοϊό και μάλιστα μίλησε για την έκθεση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή στην μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη έρευνα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως χρησιμοποίησε fake news.

Χαρακτήρισε την έρευνα «αξιόλογη» πως δύο σημαντικοί ερευνητές «μελέτησαν τις επιπτώσεις και την επίδραση που έχει στην αύξηση των κρουσμάτων η συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις αρνητών των μέτρων, προσέξτε, δηλαδή πολιτών που δεν φορούν μάσκα, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, διότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. Αυτό βεβαίως το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης, κουνώντας μας εδώ την έκθεση και λέγοντάς μας: «Εσείς φταίτε για όλα».

Προφανώς δεν ήμουν πρόχειρος να του απαντήσω, διότι δεν είχα διαβάσει αυτή την έρευνα. Όμως, κάθισα και μελέτησα και διαπίστωσα και έχω σημειώσει δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία -και θα καταθέσω στα Πρακτικά- αυτής της έκθεσης, που οι δύο ερευνητές λένε στην ουσία ότι στις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου οι διαδηλωτές που πηγαίνουν τηρώντας τα μέτρα προστασίας και φορώντας μάσκες δεν συμβάλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η μελέτη εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι συγκεντρώσεις «Black Lives Matter», δηλαδή οι συγκεντρώσεις ενάντια στην αστυνομική βία που αγκαλιάστηκαν από όλον τον δημοκρατικό κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεσούσης της πανδημίας. Και βρήκαν ότι αυτές οι διαδηλώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τις στρατηγικές περιορισμού, δεν έχουν καμία ή έχουν μονάχα οριακή επίδραση σε μολύνσεις covid-19. Καταλήγουν, βεβαίως, ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων δημοκρατιών.

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρουν τα εξής: Η μελέτη εκτιμά ότι μετά τις διαδηλώσεις των αρνητών, αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης στις περιοχές προέλευσης των αρνητών. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αρνητές μετακινήθηκαν με λεωφορεία και κάνει συγκρίσεις των ποσοστών μόλυνσης σε περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία και σε περιοχές που δεν χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία. Το συμπέρασμα είναι ότι σε περιοχές όπου υπήρχε μετακίνηση με λεωφορεία στις διαδηλώσεις των αρνητών και σε στάσεις λεωφορείων αυξήθηκαν τα κρούσματα σε ποσοστό 35,9%.

Ακόμα λοιπόν και αυτό που μας έφερε εδώ ο κ. Μητσοτάκης για να μας κουνήσει το δάχτυλο ήταν για να διασπείρει fake news, λες και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε, λες και οι πολίτες είναι ανόητοι και θα πάρουν αυτό το οποίο μας είπε στη Βουλή και θα το καταπιούν αμάσητο».

Στα… χαρακώματα με Άδωνι

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε χθες και στον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την ειδική άδεια που πήρε για να παραστεί σε βάπτιση ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να απαντήσει «αν αυτό το χαρτί είναι αληθές ή είναι πλαστό».

Θέση πήρε αργότερα με ανάρτηση του και ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως έχει καταδικαστεί για πλαστογραφία. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ουδέποτε καταδικάστηκε, ενώ πρόσθεσε πως ο νόμος που προέβλεπε την παραγραφή του συγκεκριμένου πλημμελήματος δεν ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η «κόντρα» του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό ανάπτυξης πάντως δεν φαίνεται πως θα σταματήσει εδώ. Όπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου «δεν θα σταματήσουμε να ρωτάμε μέχρι να πάρουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις».

Προέβαιναν μάλιστα και σε σκληρή κριτική υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του συμπεριφέρονται «ως τσιφλικάδες που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA