Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν κανείς νομίζει ότι η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα είναι…περίπατος στη λιακάδα για την κυβέρνηση, μάλλον κάνει λάθος. Και μπορεί η κυβέρνηση να αναζητά εδώ και μερικές μέρες ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τήρηση των μέτρων και την ανάγκη για ανάσες στους πολίτες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις από τους ειδικούς. Αυτό το κλίμα, δε, σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr, αποτυπώθηκε και στην καθιερωμένη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, παραμονή της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει κάπως τη στρόφιγγα των μέτρων, σε μια προσπάθεια τα ίδια τα μέτρα, στις βασικές τους γραμμές, να τηρηθούν πιο αποτελεσματικά, όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Έτσι, αν ένα μέτρο με ασφάλεια αναμένεται να προκριθεί, αυτό είναι η αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις «βαθιά κόκκινες» περιοχές, από τις 21:00 αντί για τις 19:00. Η μέρα πλέον μεγαλώνει, οι πολίτες θέλουν να κάνουν μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το μέτρο, ειδικά τα Σάββατα, είχε προκαλέσει συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ. Υπό αυτό το πρίσμα και προωθείται η αναθεώρησή του.

Από εκεί και πέρα, ξεκινά το…ενδιαφέρον της σημερινής ημέρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργηθεί ο περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήτοι ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων. Αυτό πιάνει τόσο το sms 2 που αφορά τη μετάβαση σε κατάστημα τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ., αλλά και το sms 6, με την κυβέρνηση να θέλει οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το αυτοκίνητό τους, προκειμένου να κάνουν βόλτα. Από την άλλη, όμως, με πάνω από 3.000 κρούσματα καθημερινά, τους διασωληνωμένους να σπάνε καθημερινά ρεκόρ και την κατάσταση να προοιωνίζεται δύσκολη για αρκετές ημέρες ακόμα, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν ενστάσεις για το εν λόγω μέτρο, εκτιμώντας ότι θα αυξήσει τις επισκέψεις σε σπίτια. Μένει να φανεί πού θα «κάτσει η μπίλια», εν τελεί, καθώς υπάρχουν και πολλά μέλη της επιτροπής που είναι υπέρ του μέτρου.

Όσο για τους αρχαιολογικούς χώρους, δεν έχει κανείς καμία σοβαρή ένσταση. Ο δεύτερος αστερίσκος, όμως, αφορά τα κομμωτήρια. Η κυβέρνηση θέλει να επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων και ινστιτούτα αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 22 του μήνα και αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία τους θα «φρενάρει» τα «βαλιτσάκια» που μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι. Πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως, χθες το βράδυ, έβλεπε…δυσκολίες στον ορίζοντα. Όχι γιατί οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι τα κομμωτήρια είναι παράγοντες υπερμετάδοσης, αλλά γιατί αρκετοί ειδικοί εντός της επιτροπής προβληματίζονται έστω και με την ιδέα μιας μερικής χαλάρωσης περιορισμών.

Ποια θα είναι η κατάληξη, κανείς δεν μπορεί να το πει με ασφάλεια, αν και είναι σαφές ότι θα δοθεί ένα μήνυμα χαλάρωσης κάποιων περιορισμών. Και, υπό το φως των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών, θα φανεί πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω. Και αυτό γιατί ήδη για το λιανεμπόριο έχουν αρχίσει και γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για μετάθεση της επανελειτουργίας του τις πρώτες μέρες του Απριλίου αντί για τις 29 Μαρτίου, όπως έλεγαν προ ημερών κυβερνητικά στελέχη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA