Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αναμένεται να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για όλες τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Η ενημέρωση είχε προαναγγελθεί εδώ και δυο εβδομάδες, αποκτά όμως μια ιδιαίτερη σημασία αφού προηγουμένως είχαν προηγηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών αλλά και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας, αλλά και η ανακοίνωση πως ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να ταξιδέψει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου και να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χθες πάντως ο Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς που επιχειρεί η Άγκυρα. Μιλώντας στους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την τρέχουσα περίοδο μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η μερική αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς επέτρεψε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο, “δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli”.

Πυκνές είναι πάντως οι διεργασίες στο διπλωματικό πεδίο. Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Τουρκίας. Την Τρίτη θα παραστεί στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Το βλέμμα της Αθήνας πάντως, είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και την έκθεση Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο Υψηλός Εκπρόσωπος κ. Borell και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μιας θετικής ατζέντας αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά” είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. Παρά την διαφαινόμενη αποκλιμάκωση πάντως, η Άγκυρα εξέδωσε παράτυπη NAVTEX για ασκήσεις ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο, με την Αθήνα να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδωσε χθες ότι με προτροπή της Ουάσιγκτον, παγώνουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αμερικανική παρότρυνση οφείλεται στην αλλαγή στάσης που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

 

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Ελληνοτουρκικά