Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή εμφάνιση του υφυπουργού Επικρατείας Ακή Σκέρτσου στην ενημέρωση, μετά τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, είχε ένα διττό νόημα. Από τη μια, η κυβέρνηση ήθελε να εξηγηθεί στους πολίτες η στρατηγική χαλάρωσης κάποιων περιορισμών-που είχαν καταλήξει να μην έχουν νόημα-την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το σύστημα Υγείας να πιέζεται ασφυκτικά. Από την άλλη, όμως, πλέον πέφτει στο τραπέζι και το εργαλείο του self test, δηλαδή των πολλών τεστ που θα μπορεί ο καθένας να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο, απλώς με το ΑΜΚΑ του, προκειμένου να ξέρει, ανά πάσα στιγμή, αν είναι αρνητικός ή όχι.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη στρατηγική του self test ήταν πολιτική, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr Πρόκειται για ένα εργαλείο που εσχάτως έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Κύπρος, η Αυστρία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, στη Γερμανία τα εν λόγω test πωλούνται ακόμα και στα σούπερ μάρκετ έναντι χαμηλού αντιτίμου. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, θα μπορεί καθένας να προμηθευτεί ένα τεστ την εβδομάδα ή τέσσερα τεστ τον μήνα δωρεάν, με το ΑΜΚΑ του, στο φαρμακείο της γειτονιάς του, ενώ, αν θέλει, θα μπορεί να αγοράσει και άλλα τεστ. Πρακτικά, από τη στιγμή εφαρμογής του μέτρου, 10.000.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα ανά εβδομάδα, προκειμένου να τα προμηθευτεί όποιος θέλει.

Πώς θα γίνεται το τεστ, πού θα δηλώνεται το αποτέλεσμα

Οι πολίτες θα κάνουν το τεστ στο σπίτι τους, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, και όχι στα φαρμακεία. Αυτές τις μέρες αναμένεται να «κλειδώσει», αν θα πρόκειται για ρινικό τεστ ή τεστ με σάλιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρόκειται για τεστ με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, όπως γίνεται τώρα από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, με τον μεγάλο στυλεό. Αυτές τις ημέρες και εφόσον κλειδώσουν οι τεχνικές παράμετροι, θα τρέξει μια μεγάλη παραγγελία, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια τεστ στην αγορά για τον Απρίλιο, αλλά και για τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σε πρώτη φάση.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που μένει να διασαφηνιστεί είναι τι θα γίνεται με το αποτέλεσμα του τεστ, καθώς η ευρεία διάθεση τεστ έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και την όσο πιο ανάγλυφη επιδημιολογική εικόνα γίνεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν ένα θετικό τεστ, αλλά θα πρέπει να αυτοπεριορίζονται. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αλλαγή στρατηγικής, με δεδομένο ότι η ιχνηλάτηση κρουσμάτων δεν είναι εύκολη σε τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως τώρα, οπότε προωθείται η προληπτική εξέταση. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολίτες θα αναλαμβάνουν την ευθύνη του αυτοπεριορισμού τους και της ενημέρωσης των επαφών τους. Βεβαίως, εφόσον απαιτείται π.χ. για λόγους άδειας από την εργασία, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν επαναληπτικό τεστ, σε κάθε περίπτωση μοριακό, το οποίο θα περνάει στο σύστημα του ΕΟΔΥ.

Εργαλείο για την άρση περιορισμών

Τα πολλά, εκατομμύρια υπό προϋποθέσεις, νέα τεστ θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να ξεκινήσει προοδευτικά, από τον Απρίλιο και μετά, ένας σχεδιασμός άρσης περιορισμών. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το Πάσχα και ο εμβολιασμός θα διευρύνεται-εκτιμάται ότι θα γίνουν 1,5 εκ. εμβολιασμοί μόνο τον Απρίλιο-στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της διασποράς, προκειμένου η επανεκκίνηση να γίνει με ασφάλεια. Ρεαλιστικά, η μέθοδος του self test δεν θα είναι τόσο απαραίτητη από τα μέσα Μαϊου και εντεύθεν, όταν οι πιο ευάλωτοι θα έχουν θωρακιστεί και ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος. Ως τότε, όμως, θα είναι ένα χρήσιμο όπλο για την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA