Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Διπλωματικές πηγές: Σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία και τη Γαλλοφωνία

Η Ελλάδα επενδύει με σειρά ουσιαστικών κινήσεων στις σχέσεις με τη Γαλλία και με τη Γαλλοφωνία, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά και με τη Γαλλοφωνία ευρύτερα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γαλλοφωνίας, σήμερα 20 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας το 2004.

Μιλώντας στην Βουλή σχετικά με τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα γαλλικά θα αποτελέσουν, εκ νέου, υποχρεωτική εξεταζόμενη ύλη για τους υποψήφιους που επιθυμούν να ενταχθούν στον διπλωματικό κλάδο. Τόνισε ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία, αλλά αντικατοπτρίζει συγκεκριμένη πολιτική.

Πέρα από την ενίσχυση των παραδοσιακά ιδιαίτερα στενών σχέσεων με τη Γαλλία, μια από τις τρεις χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ανεξαρτησία και αναμένεται να εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, πράξη υψηλού συμβολισμού, συγκρατείται η συμμετοχή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο φόρουμ Φιλίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο.  

Πρεσβεία στο Ντακάρ

Παράλληλα, η Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα πρεσβεία στο Ντακάρ της Σενεγάλης, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της χώρας μας με τις γαλλόφωνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και για να ενισχυθεί η συνεργασία τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Γαλλία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης στο Ντακάρ ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών ως Ειδικός Απεσταλμένος του ΥΠΕΞ για θέματα Σαχέλ. Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εν λόγω περιοχή ανέδειξε εξάλλου και η χθεσινή συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια στην Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.

Η Ελλάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μαλί.

Τέλος, ως αποτέλεσμα της ενεργής παρουσίας της Ελλάδας στην Οργάνωση της Γαλλοφωνίας, η γενική γραμματέας του Οργανισμού Louise Mushikiwabo ανακοίνωσε τον ορισμό της πρέσβεως Ιφιγένειας Κοντολέοντος, ως εκπρόσωπο της Γαλλοφωνίας στον ΟΗΕ με έδρα την Νέα Υόρκη.

Οι ανωτέρω πρωτοβουλίες αποτελούν αφενός το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και αφετέρου αποτελούν το έναυσμα για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με χώρες, οι οποίες έχουν σημαντική παρουσία στα διάφορα όργανα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού σε Διαμαντίδη και Παπαλουκά για το μήνυμα του εμβολιασμού

Κεραμέως: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το voucher των 200 ευρώ - Τι είπε για Πανελλαδικές και παράταση του σχολικού έτους


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Ελλάδα #Γαλλία